Fakultet dramskih umjetnosti, 26.07.2019

Prestižno međunarodno priznanje za seriju Grudi, rediteljke Marije PerovićX

Mini serija "Grudi" u režiji Marije Perović, produkciji nikšićkog Meander Filma i Radio televizije Crne Gore i distribuciji beogradske kuće Visionary Thinking, dobila je prestižno Specijalno priznanje žirija u kategoriji Mini serija na 14. Seoul International Drama Awards 2019,  jednom od najvećih svjetskih televizijskih festivala, koji svake godine organizuje Korejska asocijacija TV emitera.

Mariji Perović će nagrada svečano biti uručena na ceremoniji u glavnom gradu Južne Koreje 28. avgusta 2019.

Riječ je o nesumnjivo najznačajnijem međunarodnom uspjehu jedne dramske serije sa prostora Crne Gore i cijelog regiona u posljednjih nekoliko decenija. Na ovom prestižnom festivalu bilo je 270 prijavljenih ostvarenja iz 61 zemlje, od toga 128 u kategoriji Mini serija.

Da je ovo veliki uspjeh za seriju “Grudi” i crnogorsku kinematografiju, osim brojke od 128 serija u konkurenciji, pokazuje i to da se takmičila sa serijama u produkciji najvećih svjetskih studija kao što su BBC, ITV, ABC, RAI, HBO, ZDF, Sony, Keshet, Endemol - sa već poznatim i nagrađivanim serijama kao što su BBC produkcije - “Bodyguard”, “Mrs Wilson”, “Little Drummer Girl”, kao i serijom “My Brilliant Friend” (RAI/HBO), “Uspjeh” (HBO), “The Good Doctor” (Sony/ABC), serijama televizijskog kanala ITV – “Cheat”, “White Dragon”, “Butterfly”, kao i veoma popularnim serijama “Medici”, “Deutschland 86”, “The Pier”, “Pagan Peak”, “The Typist”, “The False Flag” i mnogim drugim.

Kako navode organizatori, raznovrsnost žanrova i tema ogledali su se u broju zemalja koje su učestvovale ove godine. “Dok su uglavnom bili zastupljeni krimi, politički, istorijski i ljubavni žanrovi, među njima se istaklo pitanje rodnog identiteta”.
Ove godine učestvovalo je šest novih zemalja u dodjeli nagrada za Seoul Drama Awards, a osim Crne Gore to su Jermenija, Obala Slonovače, Ekvador, Maroko i Slovačka. Na sajtu Seoul International Drama Awards ističu da su ostvarenja iz ovih zemalja sadržala prepoznatljive priče sa kreativnim heroinama i temama od društvenog značaja.

U koprodukciji sa Radio televizijom Crne Gore seriju GRUDI je realizovala producentska kuća Meander film, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Crne Gore i uz učešće Open Box Studija. Scenario je, po ideji Marije Perović, napisala Vladislava Vojnović, a uloge tumače Dubravka Drakić, Nada Šargin, Marija Škaričić, Vojin Ćetković, Mira Banjac, Peđa Bjelac, Jelena Đukić, Danilo Lončarević, Branimir Popović, Bruna Bebić… Direktor fotografije je Dušan Grubin, scenografkinja Dragana Baćović, a kostimografkinja Tijana Todorović. Nakon velike gledanosti na TVCG, serija je prikazana na RTS-u, a bila je prva serija RTCG (koproducent) koja je, nakon kultne “Đekna još nije umrla, a ka' će ne znamo” Živka Nikolića, prodata nekoj drugoj televiziji.

Po predlošku serije nedavno je završen istoimeni film, koji predstavlja pravi zajednički regionalni projekat, uz učešće produkcionih kuća iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije, potporu Filmskog centra Crne Gore i Hrvatskog audio-vizuelnog centra. Svjetska premijera filma "Grudi" biće 1. avgusta na Kanli kuli u Herceg Novom, čime će i biti otvoren 33. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival.

 

Broj posjeta : 485