Putujuće pozorište Svi u vrtić 2016




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 

Nakon uspjeha, koji je kampanja Svi u vrtić, pokrenuta od strane UNICEF-a i Ministarstva prosvjete, ostvarila tokom prošle godine na sjeveru Crne Gore (u Bijelom Polju, Beranama, Rožajama, Plavu i Andrijevici), što je vidljivo porastom broja djece, upisane u predškolske ustanove, ova akcija nastavljena je i u 2016. godini.

Fakultet dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore i ovog puta je, u svojstvu partnera kampanje, realizovao projekat Putujuće pozorište, kojim su glumci kroz igru i pjesmu, ali i razne situacije, kroz koje prolaze djeca u predškolskom dobu, ukazivali na značaj ovog perioda  u životu čovjeka i neprocjenjivu radost i iskustvo, koje nam donosi pohađanje vrtića. Predstavama i performansima, odigranim u Kolašinu, Mojkovcu, Šavniku, Žabljaku, Plužinama i Pljevljima radovali su djecu i odrasle, podsjetivši ih na ljepotu i važnost druženja sa vršnjacima i učenja kroz igru. Autorka projekta je Sanja Garić, prof. plesa na FDU, koja potpisuje tekst, muziku i koreografiju, a u predstavama su korišteni i stihovi Gordane Marić, u veselim songovima, koji su ohrabrili djecu da se uključe u igru i postanu aktivni učesnici performansa, kao i sjajni stihovi o životinjama, Jelene Bogojević Martinović, iz zbirke Doći ću iz šume čak.

Kao i prethodne godine, projekat je ne samo veoma zapažen kao upečatljiv umjetnički događaj, već i ocijenjen kao izuzetno uspješan, od strane građana, jer ih je motivisao da ozbiljno razmisle o mogućnosti upisa svoje djece u vrtić. Tome je, u velikoj mjeri,  doprinijela sjajna umjetnička ekipa, koju su ove godine činili glumci Branka Stanić, Slavko Kalezić, Katarina Krek, Kristina Stevović, Karmen Bardak, Filip Đuretić i Maja Stojanović, kao i studenti glume Marija Đurić, Vule Marković, Pavle Popović, Jelena Đukić, Omar Bajramspahić, Marija Labudović i Milica Šćepanović.

           



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.