Fakultet dramskih umjetnosti, 18.09.2019

Uspjeh serije Grudi u SeuluRediteljka Marija Perović, profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, nedavno se vratila iz Seula, gdje joj je, za seriju Grudi, uručeno Specijalno priznanje žirija u kategoriji Mini serija na 14. Seoul International Drama Awards 2019, najprestižnijem i najvećem svjetskom televizijskom festivalu.

Riječ je o nesumnjivo najznačajnijem međunarodnom uspjehu jedne dramske serije sa prostora Crne Gore i cijelog regiona u posljednjih nekoliko decenija. Na ovom prestižnom festivalu prijavljeno je 270 ostvarenja iz 61 zemlje, od toga 128 u kategoriji Mini serija.

Podsjećamo, u pitanju je serija u produkciji Meander Filma i RTCG i distribuciji beogradske kuće Visionary Thinking.

Na osnovu serije Grudi napravljen je i film, po scenariju Vladislave Vojinović i Marije Perović, koji je imao uspješnu premijeru na festivalu u Herceg Novom i očekuje se da uskoro stigne u bioskope.

Jednu od glavnih uloga u seriji igra Dubravka Drakić, takođe profesorica na FDU, koja je, zajedno sa Marijom Perović, i producentkinja filma.

U seriji glumi i profesor Branimir Popović, kao i nekadašnji naši studenti  Jelena Đukić, Branka Femić Šćekić, Ivona Čović, Marija Đurić, Ana Vučković, Miloš Pejović, Dušan Kovačević, Branka Stanić, Jovan Krivokapić, Omar Bajramspahić, Jovan Dabović i Vukan Pejović.

Reditelj Dušan Kasalica, saradnik u nastavi na FDU, bio je izvršni producent ovog projekta, a u snimanju serije i filma “Grudi” učestvovali su takođe nekadašnji i sadašnji naši studenti - pozorišni reditelj Zoran Rakočević, filmski reditelji Nikola Vučinić i Ivan Čojbašić, kao i producenti Jelena Šoškić i Bane Žugić.

 

 

 

Broj posjeta : 266