Fakultet dramskih umjetnosti, 06.11.2019

Profesorica Marija Perović u žiriju glavnog programa na Filmskom festivalu u KotbusuX

 

Rediteljka Marija Perović, vanr. prof. na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, biće članica žirija glavnog takmičarskog programa na ovogodišnjem Filmskom festivalu u njemačkom gradu Kotbusu, koji će biti održan od 5. do 10. novembra 2019. godine. Uz Mariju Perović članovi žirija su nagrađivani filmski stvaraoci - reditelj iz Rusije Sergey Dvortsevoy, glumica iz Albanije Luli Bitri, filmski kritičar iz Mađarske Péter Muszatics i snimatelj iz Njemačke Peter Badel.

Film GRUDI, u režiji Marije Perović, biće prikazan u okviru programa U FOKUSU: CRNA GORA na Filmskom festivalu u Kotbusu. Ovogodišnji fokus Kotbusa je na crnogorskoj kinematografiji, pa su u programu i filmovi “Ti imaš noć” Ivana Salatića, “Između dana i noći” Andra Martinovića i “Igla ispod praga” Ivana Marinovića, a tu je i klasik, film “Ljepota poroka” Živka Nikolića. Tom prilikom biće prikazano i nekoliko Nikolićevih kratkometražnih ostvarenja: “Bauk”, “Ine”, “Graditelj”,“Bijeg” i “Ždrijelo”.

Svjetsku premijeru film Grudi imao je na 33. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro Film Festival. Film je nastao po predlošku serije “Grudi” i predstavlja pravi zajednički regionalni projekat, uz učešće produkcionih kuća iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije - OPEN BOX STUDIO, MEANDER FILM, MITROPA, VISIONARY THINKING, kao i  potporu Filmskog centra Crne Gore i Hrvatskog audio-vizuelnog centra. Scenario je napisala Vladislava Vojnović po ideji Marije Perović. Producentkinje filma su Marija Perović i Dubravka Drakić, direktor fotografije je Dušan Grubin, montažerka Nataša Pantić, scenografkinja Dragana Baćović, a kostimografkinja Tijana Todorović. Uloge tumače Marija Škaričić, Dubravka Drakić, Nada Šargin, Vojin Ćetković, Mira Banjac, Peđa Bijelac, Jelena Đukić, Danilo Lončarević, Branimir Popović… Film je dobio Specijalno priznanje žirija na Filmskom festivalu "Seanema" u Ulcinju.

Marija Perović, poznata i kao prva crnogorska filmska rediteljka, filmsku i televizijsku režiju diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Režirala je nagrađene dugometražne igrane filmove “Opet pakujemo majmune”  i “Gledaj me” i dokumentarni film “Neka beskrajna sloboda”. Bila je i jedan od reditelja hrvatske serije “Vila Marija”. Profesorica je na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Serija GRUDI u režiji Marije Perović dobila je prestižnu Specijanu nagradu žirija na Seoul International Drama Awards, najvećem svjetskom televizijskom festivalu.


http://www.filmfestivalcottbus.de/en/about-en/awards-juries-en/jury-2.html?fbclid=IwAR0iCF-MxsXoq_pAS_0dPy3uvSmI2vBZhnyBtVzIm0XU8r3v6_JvEwcGLCs

http://www.filmfestivalcottbus.de/en/festival-en/program-en/sections-en/movie/1766.html?fbclid=IwAR07cDBfO_tJMvKiSebOeb4OM1dj6ig-_VkB0pM3d9RuMTO-1gXLIifb5RA

Broj posjeta : 406