Studenti FDU Cetinje ponovo učestvovali na Filmskom kampusu u Trebinju




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studenti Fakulteta dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore i ove godine su učestvovali na Filmskom kampusu, organizovanom u Trebinju, krajem oktobra.

Tokom šestodnevnog radnog programa, naši studenti Slaven Sošić, Filip Rajković, Ana Bojanić, Mateja  Raičković, Tamara Milošević i Katarina Kastratović, zajedno sa kolegama - studentima iz regiona, bili su u prilici da steknu nova iskustva i znanja iz različitih sfera filmske umjetnosti – od produkcije i distribucije, filmske i TV režije, načina rada sa glumcima, arhivskih filmskih tema, do najnovijih trendova u pristupu dugometražnom dokumentarnom filmu.

Svakodnevno su, u prijepodnevnim satima, za učesnike kampusa organizovana predavanja, master-klas, specijalne filmske projekcije, prezentacije studentskih filmova i debate, dok je u večernjim časovima organizovan revijalni filmski program.

Među predavačima u edukativnom programu kampusa bili su renomirani reditelji i scenaristi Goran Radovanović, Predrag Velinović, Ilija Gajica, Sonja Đekić i Senka Dokmanović. Osim što su bili u prilici da pogledaju njihove filmove, studenti su, na radionicama, čuli i zanimljiva iskustva autora o procesu rada, tokom stvaranja tih filmova. Takođe, za studente je organizovana projekcija jednog od kultnih filmova jugoslovenske  kinematografije, Okupacija u 26 slika,  kao i predavanje reditelja Lordana Zafranovića o filmu i njegovom načinu stvaranja filmova.

U sklopu kampusa studenti su mogli da čuju i predavanje upravnika Arhiva Jugoslovenske kinoteke, kao i da pogledaju neke od putopisnih filmova s početka dvadesetih godina XX vijeka. Za sam kraj kampusa, prikazan je restaurirani film Ljubav i moda, takođe iz bogatog fonda Jugoslovenske kinoteke.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.