Crnogorske studije kulture i identiteta, Fakulteta dramskih umjetnosti, sada dostupne i online, u PDF formatu




Crnogorske studije kulture i identiteta, Fakulteta dramskih umjetnosti, sada dostupne i online, u PDF formatu

Na sajtu Fakulteta dramskih umjetnosti objavljujemo online  publikaciju Crnogorske studije kulture i identiteta  u PDF formatu, koja je u izdanju fakulteta objavljena 2016. godine, kao rezultat istraživačkog projekta Umjetnička i medijska produkcija u funkciji stvaranja crnogorskog kulturnog identiteta, koji je podržan od strane Ministarstva nauke i Ministarstva kulture.

Zbornik su uredili red. prof. Radmila Vojvodić i vanr. prof. mr Janko Ljumović, a recenziju radova objavljenih u zborniku potpisuju red. prof. dr Milena Dragićević Šešić  (Fakultet dramskih umetnosti – FDU Beograd) i vanr. prof. dr Barbara Orel  (Akademija za gledališče, radio, film in televizijo - AGRFT Ljubljana).

Fakultet dramskih umjetnosti, kao izdavač zbornika radova Crnogorske studije kulture i identiteta, dobio je Nagradu ”Božidar Vuković Podgoričanin” u okviru 2. Internacionalnog sajma knjiga 2016. godine za najbolju publikaciju te godine za izuzetan izdavački poduhvat, kako kvalitetom članaka i odabirom tema, tako i dizajnom publikacije. Publikacija je takođe dobila priznanje i u okviru 12. Međunarodnog sajma knjiga, takođe u Podgorici, za pionirski teorijski rad u oblasti studija kulture, odnosno projekta Umjetnička i medijska produkcija u funkciji stvaranja crnogorskog kulturnog identiteta koji je podržan od strane Ministarstva nauke i Ministarstva kulture.

Eseje, istraživanja i radove potpisuju: Radmila Vojvodić „Crnogorski kulturni identitet: Izlazak iz unutrašnjeg egzila“, Janko Ljumović „Crnogorsko narodno pozorište u traganju za redefinicijom crnogorskog kulturnog identiteta: Estetski i emancipatorski aspekti savremene repertoarske politike“,  Sehad Čekić  „Crnogorski film: U potrazi za nacionalnim stilom“,  Jelena Mišeljić „Medijalizovana Crna Gora: Divlja ljepota i romantične lutalice“,  Vuk Vuković  „Identitet kao kreativna interakcija: Promocija Crne Gore u novim medijima“,  Jelena Martinović Bogojević  „Identitetski kodovi u crnogorskoj muzici: Od upotrebe foklornih elemenata do savremenog izraza“, Edin Jašarović „Made in Montenegro: Identitet crnogorskih gradova na globalnom tržištu kreativne ekonomije – strategije razvoja“,  Milica Nikolić „Nematerijalno nasljeđe kao snažan oslonac kulturne identifikacije“,  Živko Andrijašević „Prizori iz života nacija u Crnoj Gori“,  Boban Batrićević „Crnogorska kulturna istorija: Metodologija za istoriografska istraživanja“,  Adnan Čirgić „Crnogorski jezik: Jedan od činilaca crnogorskog identiteta“ i  Dejan Lučić  „Manastir Ostrog: Prekrojeni krajolik“.

Izvodi iz recenzija:

Autori dosledno zastupaju ideju o potrebi stvaranja javnih politika i institucionalnih okvira koji će raditi na oblikovanju, »produkovanju«, konstrukciji crnogorskog nacionalnog kulturnog identiteta, promišljajući i analizirajući trenutno stanje odabranih kulturnih i stvaralačkih aktivnosti. Interesantan za čitanje, provokativan po stavovima, polemički unutar ključnih tema koje iznosi, Zbornik je svakako dragocena građa za otvaranje ključnih pitanja i široku društvenu debatu o temeljima na kojima dalje treba graditi kulturnu politiku i održivi društveni razvoj u kojem će se svaki građanin i svaka zajednica osećati ravnopravnim učesnikom.  (Milena Dragićević Šešić)

Odabrane studije detektuju problematiku identiteta u savremenoj multikulturalnoj, multinacionalnoj i multikonfensionalnoj Crnoj Gori. Interdisciplinarnim pristupom autori oblikuju temeljno djelo u području kulturnih i medijskih studija, koje nije namijenjeno samo stručnim krugovima u polju društvenih nauka, umjetnosti i produkcije kulture nego i široj javnosti. (Barbara Orel)

 

 

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.