Fakultet dramskih umjetnosti, 01.05.2020

Plodno tlo za maštu, kreativnost, nove ideje i koncepte ni sada ne izostaju kod studenata Fakulteta dramskih umjetnostiUz kreativnost i ideje kako studenata, tako i profesora, studenti Fakulteta dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore uspijevaju da odgovore na zadatke i kreiraju sadržaje u okvirima koji su trenutno mogući, kazala je predstavnica studenata ovog fakulteta Jelena Šoškić.

Kada je u pitanju Fakultet dramskih umjetnosti, Jelena smatra da studenti i u ovakvom načinu rada pokušavaju da nađu plodno tlo za maštu, kreativnost i da se sa time rađaju zanimljive ideje i neki novi koncepti.

Image"Profesori Fakulteta dramskih umjetnosti se trude da se nastava održava redovno, koristeći onlajn načine komunikacije. Naš fakultet je specifičan jer se u velikom procentu svi studijski programi zasnivaju na praktičnom radu. Snimanje ispitnih vježbi i filmova, govor, ples, pozorišna i filmska produkcija, sve su to predmeti gdje učenje i rad zahtijevaju praktičnu primjenu", rekla je ona.

Kada je riječ o najprimjenjivijim kanalima komunikacije, u novonastalim uslovima, studentkinja ističe praktičnost Zoom aplikacije i kako navodi, smatra da je najbolje da svaki profesor i klasa odaberu način odvijanja nastave koji im najviše odgovara, jer je to najjednostavniji i najproduktivniji način funkcionisanja.

"Studenti, čije se iskustvo do sada pokazalo pozitivno, informacije dobijaju putem medija, sajta Univerziteta, portala koji se bave njihovom ciljnom grupom. Zajedno sa predstavnicima godina, trudim se da im prenesem informacije bitne za održavanje nastave, ali i da sa njima podijelim različite online kurseve, korisne aplikacije i bilo šta što im može biti interesantno i od koristi", dodala je Jelena.

Zbog kolaborativnosti pozorišne i filmske umjetnosti, smatra Jelena, trenutno najviše trpi timski rad "na terenu".

"Ovo su okolnosti kada ne postoji mogućnost za ono što je filmska ekipa, obilazak lokacija, uslovi u kojima glumcima nedostaje scena, prostor i partner za igru, kao i mogućnost za improvizaciju. Mislim da svima teško pada i nedostatak fizičke aktivnosti", rekla je ona.

Kako posao radi od kuće, dobar dio Jeleninog dana je, kako kaže, već unaprijed ispunjen i isplaniran.

"Ovu situaciju koristim da pogledam sve one filmove i serije i da pročitam makar dio naslova za koje od svakodnevnih obaveza i jurnjave nisam našla vremena. U raspored sam ubacila i obnavljanje španskog jezika i kurs iz oblasti filma", govori studentkinja.

Svojim kolegama šalje sljedeću poruku: "Ovo je dokaz da mašine ne mogu zamijeniti blizinu, komunikaciju i razmjenu misli i ideja uživo. Ipak, na raspolaganju nam je toliko toga, tako da možemo ove dane obogatiti kvalitetnim sadržajima i pokazati da je moguće stvarati i u ovakvim uslovima, od kuće i socijalno distancirani od drugih ljudi."

 

Medijske objave:

https://makanje.me/clanak/1894

https://www.portalanalitika.me/clanak/soskic-plodno-tlo-za-mastu-kreativnost-i-nove-ideje-ni-sada-ne-izostaju

https://www.aktuelno.me/crna-gora/soskic-kreativnost-i-nove-ideje-ni-sada-ne-izostaju/

 

Broj posjeta : 312