Pobjednica Smotre besjedništva Pravnog fakulteta: Govornik se rađa




Pobjednica Smotre besjedništva Pravnog fakulteta: Govornik se rađa

Pobjednica Smotre besjedništva na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore (UCG) Đurđina Turković postavila je sebi ali i svima nama, važno pitanje: “Zašto je sreća uvijek gdje mi nismo?”

Buduća pravnica podsjeća na svakodnevno, cjeloživotno pa i filozofsko pitanje. Nije li tako, zar se svako od nas bar jednom nije zapitao isto što i Đurđina? Možda baš sada tražite rješenje zagonetke stare koliko i svijet.

Tako posmatrajući, slušajući govornicu, shvatamo da nije ona birala temu, već tema nju.

“Tema se sama nametnula. Kao što sam i rekla u uvodnom dijelu besjede, tražila sam neku ohrabrujuću temu koja će nas makar na momente odmoriti od Kovida 19 i teških političkih tema. Mislim da sam uspjela da prenesem i poruku i emociju na publiku i žiri i da je tema bila pun pogodak. “ – počinje razgovor Đurđina.

Ulogu govornika nije ponijela prvi put, niti joj je ovo prvo takmičenje u besjedništvu. Ipak, po nečemu je posebno.

“Učestvovala sam i ranije na takmičenjima ovog tipa. Ali ovo priznanje mi mnogo znači jer je organizacija bila na visokom nivou. Takođe, takmičenje je na nivou Univerziteta Crne Gore što podrazumjeva ozbiljniju konkurenciju.” – objašnjava naša sagovornica.

Đurđina je oduševila žiri i odnijela pobjedu, a nju je oduševila koleginica čiji je govor opisala kao hrabar, dostojanstven i pomalo buntovnički.

“Posebno mi se dopala tema i nastup koleginice Milice Nedović o obrazovanju. Smatram da je taj nastup bio jako hrabar, dostojanstven i buntovnički pomalo!” – dodaje.

Jedino starije od besjede je pitanje da li se besjednik rađa ili stvara, o čemu buduća pravnica kaže sljedeće:

“Lično smatram da se govornik rađa, harizma i moć da se zadrži tuđa pažnja je nešto što se rođenjem stiče, ali ne sporim da se i učenjem i vježbanjem može nadograditi ta vještina, ali nikada onoliko koliko to može neko ko je rođen kao govornik.”

Strah kao posljedicu odgovornosti i želje da ispunimo svoja i tuđa očekivanja jednako imaju rođeni govornici i oni koji vremenom grade svoj talenat. Samo je pitanje kako se sa njim nose i na koje načine ga prevazilaze. Ako pitate našu sagovornicu, posebnog recepta nema, ali je dobar savjet – iskustvo.

“Iskreno, prevazilaženje straha je individualno. Ja strah od javnog nastupa pobijedim tako što bodrim sebe i kažem da dam najbolje od sebe u datom momentu. Strah nikada ne potisnem do kraja, uvijek je prisutan, ali imam sreću da pod pritiskom i tremom dosta dobro funkcionišem. Onaj ko često  javno nastupa se vremenom oslobodi straha, tako da vjerujem da samo iskustvo briše strah, i javni nastupi u kontinuitetu. Tako da nije ništa strašno što ponekad imamo strah od javnog nastupa.” – zaključuje Đurđina.

Njeg govor možete poslušati u videu, od 22 minuta. 

Izvor: Portal Makanje



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.