Sastanak članova projektnog tima ENEMLOS




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Članovi projektnog tima ENEMLOS (“Legal Clinics in Service of Vulnerable Groups: Enhancing the Employability of Law Students  through Practical Education”) i predstavnici neakademskih partnera u projektu održali su sastanak na Pravnom fakultetu, 17. februara 2022. godine. Sastankom je rukovodila koordinatorka projekta prof. dr Biljana Đuričin.

Na sastanku su razmatrane predstojeće aktivnosti, a prevashodno skorašnji početak rada pravnih klinika na Pravnom fakultetu, u okviru kojih će se pružati besplatna pravna pomoć klijentima iz tzv. ranjivih grupa a studenti Pravnog fakulteta sticati dragocjena praktična znanja. Predstavnici neakademskih partnera su ovom prilikom upoznati sa planiranom organizacijom rada pravnih klinika - u pogledu izbora i angažovanja studenata, učešća akademskih i neakademskih mentora, načina rada sa klijentima, promocije rada pravnih klinika i drugih značajnih pitanja, pa su, u cilju uspješnog početka rada, razmijenjena mišljenja i usaglašen najbolji model rada, imajući prije svega u vidu dugogodišnja iskustva akademskih institucija uključenih u projekat, sa kojima su se partneri iz Crne Gore u prethodnom periodu upoznali. Razmatrane su brojne aktivnosti na prijedlog neakademskih partnera u cilju povećanja vidljivosti pravnih klinika, poput posjete studenata angažovanih u klinikama Vrhovnom sudu, kao jednom od partnera u projektu, čime će se pravne klinike dodatno promovisati. Takođe, prijedlozi o saradnji sa nevladinim sektorom u cilju unapređenja rada klinika, poput mogućeg inkorporisanja ekološke pravne klinike, tj. pružanja pravne pomoći u oblasti zaštite životne sredine i prava životinja. Na sastanku je bilo riječi i o predstojećim posjetama akademskim partnerima iz Poljske i Ujedinjenog Kraljevstva – Fondaciji pravnih klinika Poljske i Univerzitetu Regents u Londonu.

Učesnici su po završetku sastanka obišli prostorije pravnih klinika, koje će uskoro otpočeti sa radom. Oglas za izbor studenata za rad u okviru pravnih klinika bio je otvoren do 20. februara 2022. godine.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.