Početna aktivnost u okviru mjeseca Evrope kroz Erasmus+ posvećena akciji Žan Mone




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Prva u nizu aktivnosti u okviru događaja “Mjesec Evrope kroz program Erasmus+“, koji organizuje Nacionalna Erasmus+ kancelarija u Crnoj Gori održana je u prostorijama Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, a posvećena je akciji Žan Mone u okviru programa Erasmus+, kako bi se predstavili i promovisali dostignuti rezultati, ali i važnost tema u okviru ove akcije za cjelokupan proces EU integracija naše zemlje.

Cilj događaja bio je pokretanje šireg dijaloga o važnosti i relevantnosti adresiranih tema Žan Mone projekata u kontekstu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, o uticaju dostignutih/planiranih rezultata na pomenuti proces i na dostizanje planiranog uticaja izvan akademske zajednice, na društvo u cjelini.

Dekanka Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) prof. dr Aneta Spaić navela je da se u sklopu ove akcije na Pravnom fakultetu počinje sa aktivnostima u vezi sa besplatnom pravnom pomoći svim ranjivim kategorijama.

“Erasmus+ projekat - ENEMLOS -„Pravne klinike u službi ranjivih grupa: poboljšanje zapošljivosti studenata prava putem praktičnog obrazovanja“ je od izuzetnog značaja za osnaživanje komponente praktične nastave na Pravnom fakultetu, koja je do sada, kroz simulaciju praktične nastave i predmeta sprovođena na Pravnom fakultetu”, rekla je Spaić.

Direktorica Nacionalne Erasmus+ kancelarije, Vanja Drljević, kazala je da je akcija Žan Mone od velikog značaja za Crnu Goru, pogotovo zato što je riječ o državi koja je u procesu pristupanja.

“Ovaj program se ipak dosta skromno koristi, i smatram da bi akciju Žan Mone trebalo da iskoristimo još više”, rekla je Drljević.

Ta akcija, kako je istakla, trebalo bi da širi znanje i van akademske zajednice, kako bi se komunikacija proširila na sve važne činioce EU integracija.

Ambasador Francuske u Crnoj Gori, Nj. E. Kristijan Timonije poručio je da, iako je dug put do Evrope, Evropa ne bi trebalo da zloupotrebljava strpljenje, dodajući da treba iskoristiti sve instrumente koji postoje, a kojih, prema njegovim riječima, ima mnogo.

On je kazao da je Žan Mone projekat upravo jedan od alata za evropeizaciju univerzitetskih sistema i razmjene informacija, dodajući da bi programe Erazmusa trebalo koristiti više.

Profesor Vladimir Savković je ocijenio da je u Crnoj Gori potrebna dodatna priprema pravničke profesije za članstvo države u EU.

“Pristupni proces svakako jeste proces prihvatanja osnovnog sistema vrijednosti na kojem počiva EU. Međutim, taj sistem vrijednosti prihvata se prilagođavanjem pravnog sistema, što predstavlja tehnički izazovan proces”, naveo je Savković.

Profesorica Ekonomskog fakulteta UCG-a Gordana Đurović navela je da je u Crnoj Gori prisutan trend evropeizacije obrazovnih procesa u svim predmetima.

“Evropska priča je nadasve horizontalna, multidisciplinarna i sprovodi se 70 odsto pravne tekovine u lokalnim zajednicama, tako da možemo reći da je ona svih naših građana”, rekla je Đurović.

Profesorica Sonja Špadijer saopštila je da je Filološki fakultet po prvi put nosilac projekta iz akcije Žan Mone, pojašnjavajući da je njegov cilj da studentima humanističkih nauka približi teme iz evropskih studija.

“To je prilika da se nastavnici i sudenti aktivno uključe u drustvene procese u crnogorskom društvu i da doprinesu razvoju građanskih vrijednosti”, rekla je Špadijer.

Sa događaja je poručeno da je potrebno više koristiti benefite akcije Žan Mone, čiji je cilj promovisanje izuzetnosti u nastavi i istraživanju iz oblasti studija Evropske unije (EU).



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.