Posjeta delegacije projekta ENEMLOS Vrhovnom sudu Crne Gore

04.07.2022


Posjeta delegacije projekta ENEMLOS Vrhovnom sudu Crne Gore

Klinike za besplatnu pravnu pomoć pri Pravnom fakultetu UCG, odličan su način spajanja teorije i prakse. Studentima omogućavaju da aktivno učestvuju u pripremi sudskih postupaka i na taj način stiču znanje i praksu, a ranjivim kategorijama društva pružaju značajnu pomoć, ocijenjeno je tokom posjete profesora Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Vrhovnom sudu Crne Gore.

Posjeta je realizovana u okviru aktivnosti iz projekta ENEMLOS, u kojem je Vrhovni sud Crne Gore, zajedno sa drugim pravosudnim organima partnerska institucija, dok je Pravni fakultet u Podgorici glavni koordinator projekta.

„Za sticanje pravničkih znanja i vještina važna je edukacija kroz simulaciju suđenja, analizu sudske prakse i mentorstva pri izradi mišljenja“, kazala je vršiteljka dužnosti predsjednika Vrhovnog suda dr Vesna Vučković, iskazavši zadovoljstvo zbog činjenice da mladi ljudi preuzimaju štafetnu palicu u pomoći ranjivim kategorijama lica kojima je ona potrebna.

Klinika za besplatnu pravnu pomoć na Pravnom fakultetu u Podgorici počela je sa radom sredinom maja ove godine. Za potrebe klinike, koja radi cijelog dana, pomoću sredstava iz ENEMLOS nabavljena je vrijedna oprema, knjige u vrijednosti od 8000 eura pravne tematike, kao i baze podataka Epsko i Kluwer. Sredstva za adaptaciju prostorija, uz pomoć dekanke prof. dr Anete Spaić, obezbijedio je Univerzitet Crne Gore.

Prof. dr Biljana Đuričin istakla je da se za rad u Klinici prijavilo 35 studenata, čiji motiv je prevashodno bio sticanje prakse, a ne dobijanje dodatnih bodova prilikom ocjenjivanja.

„Ubuduće, prlikom izrade mišljenja na zahtjev stranke iz ranjivih kategorija, studentima će mentori biti iz sudstva, Advokatske komore, Komore javnih izvršitelja, Notarske komore, Centra za alternativno rješavanje sporova i Državnog tužilaštva“, kazala je Đuričin.

Ona je najavila i formiranje Centra za pravne klinike pri Univerzitetu Crne Gore.

Đuričin je posjetila i na izuzetnu saradnju koji Pravni fakultet u Podgorici ima sa Vrhovnom sudom još od 2004. godine.

Tokom sastanka, konstatovano je da je hrvatski model klinike za besplatnu pravnu pomoć, najprihvatljiviji za Crnu Goru.

Rukovodilac Pravne klinike na Pravnom fakultetu u Zagrebu prof. dr Alan Uzelac, kazao je da je ova praksa u Hrvatskoj zaživjela 2010. godine, nakon što je dvije godine ranije usvojen Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći.

„Klinika trenutno radi oko hiljadu predmeta po semestru, a od osnivanja pomogla je u predmetima skoro 15 hiljada građana. Sada je postala praksa da čak i sudovi strankama preporučuju korišćenje besplatne pravne pomoći Klinike“, istakao je Uzelac.

On je naglasio i da su pravni fakulteti u Osjeku, Splitu i Rijeci, takođe, formirali ovakve klinike.

Sagovornici su ocijenili i da će iskustvo Hrvatske biti značajno za Crnu Goru prilikom izmjene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Podsjetimo, ENEMLOS je jedan od najvećih projekata Pravnog fakulteta UCG, koji je podržan u okviru programa Erasmus+ izgradnja kapaciteta na polju visokog obrazovanja.

Broj posjeta : 275

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.