Stručni skup Alumni akademije „Izazovi u primjeni FIDIC pravila kod ugovora o građenju - Izazovi iz prakse“




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Stručni skup na temu „Izazovi u primjeni FIDIC pravila kod ugovora o građenju - Izazovi iz prakse“, u organizaciji Alumni akademije Pravnog fakulteta UCG i advokatske kancelarije Vukmirović Mišić law firm, održan je 31. maja 2023. godine na Pravnom fakultetu, okupivši brojne stručnjake iz oblasti prava, građevine, ekonomskih nauka, predstavnike relevantnih institucija i domaće privrede.

Uvodno predavanje na temu FIDIC ugovora održao je Srđan Topalović, diplomirani građevinski inženjer sa specijalizacijom u oblasti zaštite životne sredine i FIDIC akreditovani trener.

Prvi panel na temu “Primjena FIDIC ugovora u Crnoj Gori sa osvrtom na vanredne okolnosti kod ugovora o građenju (COVID19, usklađivanje cijene - klizna skala)“ pomogao je u razumijevanju primjene i izazova u primjeni FIDIC pravila u Crnoj Gori, a na njemu su uzeli učešće Vida Ristić, v.d. generalne direktorke Direktorata za projekte u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Dragutin Sekulović, glavni menadžer PROCON-a, Marina Bošković, izvršna direktorka Željeznička infrastrukture Crne Gore AD, i Ivan Petrović, partner u advokatskoj kancelariji JPM - Janković Popović Mitić, dok je advokatica i Managing Partner u advokatskoj kancelariji Vukmirović Mišić Law firm, Lana Vukmirović Mišić moderirala panel.

Drugi panel pod naslovom „Rješavanje sporova kod FIDIC ugovora, uloga Komisije za rješavanje sporova (DAB)“ bio je posvećen načinu rješavanju nastalih sporova, a naročito ulozi Komisije za rješavanje sporova - DAB/DAAB. Na panelu su govorili advokatica Lana Vukmirović Mišić, Srđan Topalović, građevinski inženjer i FIDIC akreditovani trener, i Dušan Arbanovski, građevinski inženjer i magistar prava, član FIDIC predsjedničke liste sertifikovanih adjudicatora. Panel je moderirala mr Nikolina Tomović, saradnica u nastavi na Pravnom fakultetu.

Struč skup je još jedna u nizu aktivnosti koje Alumni akademija Pravnog fakulteta UCG organizuje u okviru svojeg redovnog programa, okupljajući alumniste Fakulteta na konstruktivnim forumima koji doprinose jačanju veza Fakulteta i njegovih alumnista, ali i širem poznavanju specifičnih pravnih pitanja u određenoj oblasti. Stručni skup je i pokazatelj vrijedne saradnje koju Pravni fakultet i Alumni akademija imaju sa domaćom biznis zajednicom kada je u pitanju praćenje aktuelnih tema koje zahtijevaju značajan pravni osvrt i analizu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.