Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore u afirmaciji i zaštiti ljudskih prava obilježava dan Stounvolske pobune




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore 28. juna je obilježio godišnjicu Stounvolske pobune i Mjesec ponosa isticanjem LGBTQ+ zastave na jarbolu fakulteta. Ova inicijativa ima za cilj afirmaciju i zaštitu ljudskih prava, te podršku ugroženim i manjinskim zajednicama, ali i promovisanje demokratskih tekovina tolerancije i uvažavanja različitosti, te zaštite prava na samoodređenje, iskazivanje sopstvenog identiteta i uživanje čitavog korpusa individualnih i kolektivnih prava koje je iznjedrio razvoj institucija i pravničke misli i prakse.

Godišnjica Stounvolske pobune predstavlja prelomni momenat u borbi za prava LGBTQ+ osoba i simbol je hrabrosti, upornosti i izdržljivosti u suočavanju s diskriminacijom. Podizanjem LGBTQ+ zastave, Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore se pridružuje globalnom pokretu koji promoviše jednakost, toleranciju i poštovanje svih građana, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili izražavanje.

Afirmacija ljudskih prava predstavlja osnovnu vrijednost koju Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore ističe i njeguje. Stoga, ovim činom fakultet šalje snažnu poruku podrške LGBTQ+ zajednici i ističe važnost zaštite njihovih prava kao posebnu odgovornost svake savremene i demokratske države.

U savremenom svijetu, pravna profesija se razvija u pravcu inkluzivnog i progresivnog pristupa. Zato, u cilju konkurentnosti budućih pravnika, fakultet se zalaže za stvaranje generacija pravnika koji su osviješteni o značaju ljudskih prava i spremni da se aktivno bore protiv svih oblika diskriminacije, koji će u nacionalnom i međunarodnom kontekstu htjeti i moći da štite ljudska prava i slobode u njihovoj cjelosti, vodeći se idejama pravne razboritosti i pravičnosti.

Ovo je simboličan korak ka stvaranju pravnog okruženja u kojem su pravda, ravnopravnost i sloboda osnovne vrijednosti, a Pravni fakultet će nastaviti da djeluje na polju pružanja podrške ugroženim zajednicama kako simbolično tako i u praksi, kakav je i slučaj sa projektom ENEMLOS u okviru kojeg se pruža besplatna pravna pomoć ranjivim grupama lica.

Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore je ponosan što pruža podršku ugroženim zajednicama kroz obrazovanje mladih pravnika. Kroz različite edukativne programe, fakultet se aktivno bavi osnaživanjem studenata da prepoznaju i suoče se s pitanjima diskriminacije i kršenja ljudskih prava. Kroz ovakve inicijative, Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore doprinosi izgradnji društva koje se temelji na principima jednakosti, poštovanja i razumijevanja. Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore se obavezuje da će nastaviti da podržava i promoviše ljudska prava i pravnu jednakost, te da osnažuje mlade pravnike da budu nosioci pozitivnih promjena u društvu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.