Upoznajte ovogodišnji Vis Moot tim Pravnog fakulteta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Upoznajte članove ovogodišnjeg Vis Moot tima Pravnog fakulteta, koji će deseti put za redom predstavljati Univerzitet Crne Gore na 31. Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot – prestižnom međunarodnom takmičenju iz oblasti privredne arbitraže, koje će se održati u Beču, u martu 2024. godine.

Mina Čogurić je završila osnovne studije Fakulteta pravnih nauka, Univerziteta Donja Gorica. Svoje dalje obrazovanje je nastavila upisom na master studije poslovnog smjera na Pravnom Fakultetu, Univerziteta Crne Gore. U 2022/23 akademskoj godini bila je stipendista fondacije Konrad Adenauer i sada je alumnista pomenute fondacije. Bila je angažovana kao asistentkinja na projektu "Potrošačko savjetovalište", koji je sproveo Centar za građansko obrazovanje. Svoje prvo iskustvo na moot takmičenjima je imala na trećoj godini studija kada je zajedno sa kolegama bila dio tima "Gavro Vuković" Fakulteta pravnih nauka Univerziteta Donja Gorica, koji se takmičio na XVII simulaciji suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava u organizaciji Civil Rights Defenders.  Ove godine je započela stažiranje u advokatskoj kancelariji "JPM Partner", gdje će nastaviti svoj angažman po osnovu programa stručnog osposobljavanja. Svoje slobodno vrijeme voli da provede sa porodicom i prijateljima, plešući salsu i čitajući knjige.

Aleksa Janković je student prve godine master studija na poslovno pravnom smjeru, Pravnog fakulteta, Univerziteta Crne Gore. Osnovne akademske studije završio je na Fakultetu pravnih nauka, Univerziteta Donja Gorica. Završio je Gimnaziju "Slobodan Škerović" sa nagradom Luča I, a 3. razred srednje škole završio je u Shorewood High School, Milwaukee, USA.  Pored formalnog obrazovanja, učestvovao je i na mnogim seminarima, takmičenjima i obukama. U julu 2021. godine završio je ljetnju školu SEGGAU 2021 - Stability, Security and Hapiness: State - Society - Religion u organizaciji Karl-Fransenz univerziteta u Gracu. Bio je finalista i dobitnik II nagrade na takmičenju Covid-19 Students Challenge (British Council) za napisanu praktičnu politiku na temu zaštite socijalne pravde i najugroženijih 2021. godine. Učestvovao je na oblikovanju istraživanja Covid Screenagers: Socially Distant, Digitally Close (WB) tokom 2020. i 2021. godine.U septembru 2022. godine učestvovao je na European Youth Academy 2022 - Youth for European Integration u Tirani. Od juna 2022. godine član je YATA Montenegro (Youth Atlantic Treaty Association). U akademskoj 2022/2023 godini bio je stipendista Konrad Adenauer Stiftung u Crnoj Gori, a od aprila 2023. godine član je European Democracy Youth Network-a. Tokom osnovnih studija aktivno je učestvovao u radu međunarodne omladinske organizacije AIESEC Montenegro kao Team Leader za Dolazeće volonterske prakse, sve do 2022. godine. U sklopu inicijative Evropske kuće (Delegacije EU u Crnoj Gori) kao jedan od članova #BašTi inicijative učestvovao je u organizovanju omladinskih inicijativa i uključivanja mladih u procese donošenja odluka. Od februara do juna 2022. godine radio je za British Council Montenegro kao projektni asistent na projektima 21st Century Schools, 21st Century Teacher i European Scheme for Young Professionals. U oktobru 2022. godine obavljao je jednomjesečnu praksu u Osnovnom sudu u Podgorici. Od oktobra 2022. godine do avgusta 2023. godine bio je angažovan kao projektni koordinator u NVO Za napredak Zagarča u cilju sprovođenja projekta Podrška u saniranju ilegalnog otpada u selu Donji Zagarač i podizvanje svijesti o zaštiti životne sredine koji se realizuej u okviru ReLOaD2, koji finansira EU, a implementira UNDP. Na osnovnim studijama, bio je član tima "Gavro Vuković" na XVI regionalnom Moot Court Takmičenju - Simulacija suđenja pred Evropskim sudom za Ljudska prava, koje je održano u Nišu u maju 2022. godine. Njegova uloga u timu je bila fokusirana na povredu člana 6 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava iz perspektive Odgovora države na predstavku.  Od aprila 2023. godine radi u advokatskoj kancelariji JPM Partners kao pripravnik i svoj angažman će nastaviti kroz Program stručnog osposobljavanja. 

Nina Perišić je rođena  8. juna 1999. godine u Podgorici.Završila je osnovnu i srednju školu sa odličnim uspjehom za šta je nagrađena diplomom Luča A. Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore upisala je 2018. godine i završila osnovne studije 2021. godine sa prosječnom ocjenom 9,87(A). Iste godine je upisala master studije-smjer međunarodnopravni, na kojim je položila sve ispite sa prosječnom ocjenom 10,00(A). Dobitnica je tri Dekanove nagrade Pravnog fakulteta za postignuti najbolji uspjeh u studiranju, za sve tri studijske godine u toku osnovnih studija. Od Glavnog grada Podgorice je dobila studentsku nagradu “19. decembar” 2019. godine. Univerzitet Crne Gore joj je 2020. godine dodijelio priznanje kao najboljem studentu osnovnih studija Pravnog fakulteta. Od Advokatske komore Crne Gore je dobila nagradu “Prof. dr Petar Stojanović” kao najbolji svršeni student Pravnog studenta. Tokom svih godina studiranja bila je stipendistkinja Ministarstva prosvjete Crne Gore, kao i dobitnica stipendije koju Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice dodjeljuje najboljim studentima završne godine studija, u studijskoj 2020/2021.

Anja Koprivica je 24-godišnja studentkinja master studija krivično pravnog smjera na Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Osnovnu školu, gimnaziju i muzičku školu završila je u Nikšiću, sa odličnim uspjehom. Od srednje škole iza sebe ima mnoga takmičenja, kako u muzičkoj sferi, tako i u društvenim naukama. Kao student prava, Anja je učestvovala na brojnim seminarima i vannastavnim aktivnostima. Prepoznala je ambiciju prema međunarodnom pravu još od svojih ranih studentskih dana i od tada radi na njenom ostvarenju u karijeri. Ističe da je motivisani student prava sa snažnom ambicijom da stekne iskustvo i znanje u oblasti korporativnog i privrednog prava na nacionalnom i međunarodnom nivou. Kada je u pitanju njeno međunarodno iskustvo, stekla je dragocjeno iskustvo tokom razmjene u Strazburu, u Francuskoj, kroz Erasmus program. To joj je pomoglo da usavrši engleski i francuski jezik tokom predavanja i prakse u Sudu pravde. Anja ističe da je ovo jedinstveno iskustvo bilo prelomni trenutak za njenu karijeru i ambiciju. Stoga je tokom razmjene iskoristila ovu priliku da izrazi svoja razmišljanja i stavove pred istaknutom publikom i bolje upozna pravo EU. Pored toga, pohađala je brojne seminare o ljudskim pravima i aspektima EU. Svira  violinu i klavir već 16 godina i još uvijek se aktivno bavi muzikom. Više godina je bila volonter Crvenog krsta, a tokom svoje službe osvojila je brojne nagrade na takmičenjima prve pomoći, vođstvu i svijesti o socijalnoj zaštiti. Njene liderske sposobnosti potiču iz sporta, jer se Anja aktivno bavila odbojkom više od deset godina. Pored maternjeg jezika, tečno govori engleski i služi se francuskim, dok ima osnovno znanje španskog jezika. U slobodno vrijeme, njeni hobiji su čitanje, sviranje violine i treniranje.

Jelena Marković je rođena 15. juna 2000. godine u Podgorici, gdje je završila Gimnaziju ,,Slobodan Škerović" sa odličnim uspjehom. Tokom školovanja je pohađala časove klavira  i pokazala afinitet prema jezicima poput italijanskog, engleskog, španskog, francuskog i kineskog. Trenutno je student treće godine Pravnog fakulteta i aktivno učestvuje u raznim vannastavnim aktivnostima i angažovana je na Pravnim klinikama. U slobodno vrijeme proširuje svoje znanje  stranih jezika i bavi se krosfitom. Planira da upiše master studije poslovnog prava, a učešće na  Vis Moot takmičenju, je između ostalog doprinijelo toj odluci, i uticalo je na to da nastavi da usavršava  engleski jezik struke.

Martina Jelovac je završila osnovnu i srednju školu u Podgorici. Nakon završenih osnovnih studija  upisala je master studije poslovnog smjera na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Za vrijeme osnovnih studija učestvovala je na raznim obukama iz oblasti zaštite žrtava nasilja u porodici i rodne ravnopravnosti. Zbog toga je bila angažovana kao volonterka u nevladinoj organizaciji "SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja". Takođe je tokom trajanja osnovnih studija imala priliku da posmatra suđenja u okviru prakse u Osnovnom sudu u Podgorici i stažira u advokatskoj kancelariji.  Želja da proširi svoje znanje u oblasti ljudskih prava motivisala je da se pridruži moot court timu i učestvuje na XVII Regionalnom moot court takmičenju u organizaciji Civil Rights Defenders. Naročito je zainteresovana za oblast međunarodnog i korporativnog prava, pa je učešće na ovogodišnjem Vis moot takmičenju vidjela kao sjajnu priliku da poveže svoja interesovanja. U slobodno vrijeme voli da putuje i da se bavi ekstremnim sportovima.

Svake godine, poslije višemjesečnih priprema, tim našeg fakulteta je jedan od 380 timova univerziteta iz cijelog svijeta koji se takmiče kako bi ostvarili što bolji rezultat i predstavili svoj univerzitet na najbolji mogući način. Pored takmičenja u Beču, naš tim se redovno takmiči na pripremnim kvalifikacionim takmičenjima u Milanu i Beogradu.

Pripreme tima organizuju i vode Milana Ranković, saradnica u nastavi na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore i Božo Čović, Compliance and Legal Officer u TF Capital AD, a njima u radu pomažu alumnisti Vis Moot Tima Pravnog Fakulteta advokat Ognjen Ćipović, Božo Knežević, Vladimir Knežević i Nina Gošović .



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.