Svečano otkrivena spomen ploča donacija Fondacije ,,Sula Radov“




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U holu dekanata Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore svečano je danas otkrivena spomen ploča koju je donirala Fondacija ,,Sula Radov“ u prilog očuvanju zaostavštine znamenitog crnogorskog sudije i pravednika Kostadina Sule Radova Radulovića (1790 -1872).

Za života, Sula Radov zavrijedio je oreol i simbol narodnog mudraca i nedugo zatim postao prepoznat kao crnogorski Sokrat i ličnost od izuzetnog značaja za etiku, kulturu i tradiciju Crnogoraca.

Ukazujući na značaj  Sule Radova, kao sudije, kapetana i gvardijana, ali prije svega kao pravednika  za razvoj  i očuvanje crnogorskog  običajnog prava, spomen obilježje na kome je uklesana Sulina izreka: ,,Ne idi zagonom, nego zakonom“, otkrili su dekanka Pravnog fakulteta, prof. dr Aneta Spaić i predsjednik Fondacije, prof. dr Miomir Jovanović.

Fondacija je  za potrebe Biblioteke Pravnog fakulteta donirala set knjiga iz svog fonda, a planirano je da se u okviru izučavanja predmeta Istorija države i prava, početkom narednog semestra, održi predavanje na temu: ,,Sula, sudija i pravednik – nastanak i razvoj crnogoskog prirodnog prava“.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.