Predavanje predsjednika Grčke Prokopiosa Pavlopoulosa: Bez temelja vladavine prava ne može da postoji ni prava evropska integracija




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

FOTO GALERIJA

 

Predsjednik Grčke prof. dr Prokopios Pavlopoulos, danas je održao predavanje na temu ,,Evropske integracije i vladavina prava“, Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Velimir Rakočević je kazao da je predsjednik Grčke svojom posjetom učinio veliku čast i državi Crnoj Gori i Pravnom fakultetu UCG. On je ukazao da je današnji gost jedinstven po spoju akademske i političke karijere, kao profesor javnog prava koji je doktorirao na Sorboni, bio je ministar i poslanik, a sada je na čelu države koja je kolijevka evropske kulture i civilizacije.

Predsjednik Pavlopoulos je kazao da je tačno prije četiri godine, na dan izbora, održao posljednje predavanje nakon 35 godina akademske karijere, poručujući studentima da akademsku karijeru ne može ništa da prevaziđe.

„Bez temelja vladavine prava ne može da postoji ni prava evropska integracija, a ni Evropska unija“, kazao je predsjednik Pavlopoulos.

„Uloga EU je planetarna uloga jer Evropska unija nije stvorena samo radi svojih naroda. Evropska unija je stvorena da bi odbranila ljudska prava i vrijednosti kao što su mir, humanost, solidarnost, demokratija, pravda i posebno socijalna prava“, rekao je predsjednik Pavlopoulos.

On se osvrnuo na akta i povelje koje se odnose na vladavinu prava, objašnjavajući da ona važe za sve članice i da ih svaka članica mora poštovati.

„Važno je da se Crna Gora prilagodi pravilima Evropske unije, ali je i Evropska unija ta koja mora pokazati svojim primjerom da poštuje vladavinu prava“, istakao je predsjednik Pavlopoulos ukazujući i na praznine u sistemu EU.

On je ukazao na problem izbjeglica u Grčkoj, te da je ponosan što je njegova država poštovala princip solidarnosti, ljudski život i ljudsko dostojanstvo za razliku od nekih članica Evropske unije, te da postoje dvostruki aršini kad je riječ o sankcionisanju i kažnjavanju kršenja prava EU.

Na kraju, poručio je da Grčka već sada smatra Crnu Goru članicom Evropske unije i da je proces pridruživanja lijep, ne zato što će Crna Gora biti formalno dio EU, već što će se ove dvije zemlje boriti rame uz rame za bolju budućnost. 

 

CRNA GORA DALEKO ISPRED OSTALIH ZEMALJA JUGOISTOČNE EVROPE NA PUTU ZA EU

Na pitanje studenta kada će doći do proširenja EU i kada će Crna Gora postati dio nje, predsjednik Pavlopoulos je kazao da još uvijek ne možemo govoriti o datumu.

„Zemlje napreduju prema svojim karakteristikama, moraju sazrijeti za ulazak u Evropsku uniju. Od zemalja Jugoistočne Evrope, Crna Gora je daleko ispred ostalih pogotovo što se tiče pregovaračkog procesa.

 

UČITE NA GREŠKAMA GRČKE

Na pitanje studenta kako Grčka rješava problem nezaposlenosti, predsjednik Pavlopoulos kazao je da Crna Gora treba da uči na greškama Grčke.

„Učinite sve da ne povećate javni dug. Javni dug je najveća opasnost za cijelu planetu. Ako se poveća, nastaje ogroman problem“, kazao je on i dodao: „Osnovni recept je povećati BDP. Stabilan ritam razvoja je mali dug i veliki rast. Ne veća ponuda nego veća potražnja. Razvoj je jedini način za kreiranje stabilnih radnih mjesta“.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.