Dan Pravnog fakulteta - Obilježeno 47 godina Pravnog fakulteta































































































 

Povodom 47 godina Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore danas je održana je svečana akademija, na kojoj je učestvovao i predsjednik države Milo Đukanović kao i potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin, ministarka nauke Sanja Damjanović, ministri Damjan Šehović i Aleksandar Bogdanović, predsjednik Upravnog odbora prof. dr Duško Bjelica i prorektori Univerziteta Crne Gore. Svečanosti su prisustvovali predsjednica vrhovnog suda Vesna Medenica, predsjednik Ustavnog suda Draguljob Drašković, predsjednici svih sudova iz Podgorice, Boris Savić, Zastupnica Crne Gored sudom za ljudska prava Valentina Pavličić, Milivoje Katnić, VD VDT-a Ivica Stanković, članovi Tužilačkog savjeta i drugi državni zvaničnici.

 

"Danas slavimo gotovo pola vijeka od osnivanja ovoga hrama prava i pravde... Temelji su postavljeni, sigurno i mudro, a ispolinski poduhvat stvaranja prvog i jedinog državnog pravnog fakulteta u Crnoj Gori opravdao se, decenijama sloveci za rasadnika intelektualnosti crnogorskog društva, elite, i glavnog partnera države na polju promocije i zaštite ljudskih prava, tolerancije i uzajamnog razumevanja. I kao sto je to u bitima svih pravnih fakulteta, tako bi moralo biti i u našem - žarišta duha, intelektualizma, humanizma, stvaralaštva, slobodne i kritičke misli, posvećene crnogorskoj i zajednici univerzalnih vrijednosti.

 

Iako svjesni da je Ineriusovo vijeme opinion iuris i pravne doktrine kao izvora prava, udaljena prošlost, naš cilj je da se poput svjetskih pravnih škola odredimo u svom nacionalnom okviru kao instutucija čije bi razumijevanje i tumačenje prava bilo od posebnog značaja, i to ne samo u našoj kući, na Univerzitetu Crne Gore, već i dalje, i šire, po ugledu na amicae curie evropskih sudova.

 

Osnivačka - matična Komisija Pravnog fakultetu UCG u sastavu: Milutin Milutinovic, Branislav Ivanović, Nikola Stjepanović, Pavle Dimitrijević, Vojislav Bakić, Mijat Šuković, i Risto Vukčević, osnovala je 1972 godine, na osnovu odluke Vlade Socijalisticke republike Crne Gore, Pravni fakultet u Podgorici. Njima, profesorima podvižnicima našeg Doma – hrama pravničnog znanja, posvećujemo sudnicu Osnivača Pravnog fakulteta u kojoj na pijedestal svih drugih vrijednosti izdižemo princip koji nadvisuje sve druge – princip pravdishodnosti. Odakle i maksima naše sudnice UBI EST FORUM, IBI ERGO EST IUS", poručila je dekanka Pravnog fakulteta prof. dr Aneta Spaić.

 

Predsjednik Đukanović je kazao da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv da prisustvuje akademiji povodom proslave 47 godina Pravnog fakulteta. Crna Gora je, kako je istakao, relativno kasno dobila prvog pravnika i Pravni fakultet, ali da je pravo u temeljima državnosti odavno. To je istovremeno i jedan od najznačajnijih datuma u novijoj crnogorskoj istoriji. Pravni je bio jedan od tri fakulteta, koji su zajedno sa nekoliko instituta i dvije više škole osnovali Univerzitet Crne Gore prije 45 godina. Time su uz osnivanje CANU, kao i RTCG i dnevno izdanje lista Pobjeda, udareni sigurni državni temelji na kojima je stvorena današnja Crna Gora. Prvog pravnika Crna Gora je dobila sredinom 70-tih godina 19. vijeka, a tek sto godina kasnije i Pravni fakultet. Mislim da je red da danas, kada smo otvorili Sudnicu osnivača Pravnog fakulteta - Milana Milutinovića, Branislava Ivanovića, Nikole Stjepanovića, Pavla Dimitrijevića, Vojislava Bakića, Mijata Šukovića i Rista Vukčevića, pomenemo i ostale prve profesore, Nikolu Srzentića, prvog dekana, kao i Branislava Nedjeljkovića i Petra Stojanovića, izabrane od Matične komisije formirane od Republičkog Izvršnog vijeća.

 

On je istakao da u vremenu brzog razvoja tehnologije i digitalizacije, bez pravne uređenosti nema napretka ekonomije.

 

"Na vama koji studirate na ovom fakultetu i drugim sličnim u Crnoj Gori počiva pravni sistem naše države", poručio je predsjednik Đukanović.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.