Inicijalna konferencija „Informaciono dokumentacioni centar - pravda za prošlost, zalog za budućnost“




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Inicijalna konferencija „Informaciono dokumentacioni centar - pravda za prošlost, zalog za budućnost“, na kojoj je Inicijativa mladih za ljudska prava zajedno sa projektim partnerima Skupstinom Crne Gore i Pravnim fakultetom Univerziteta Crne Gore predstavila ciljeve i planirane projektne aktivnosti, održana je danas 30.januara2020. godine.

U priogu je govor dekanke Spaić i agenda događaja.

 

 

Poštovani predsjedniče Skupštine, gdine Brajoviću, godspodine Radoviću, dame i gospodo,

Zadovoljstvo mi je da Vas u svoje lično ime i ispred Pravnog fakulteta, kao jednog od partnera Inicijative mladih za ljudska prava, pozdravim i poželim usjesan pocetak projektu koji nas je danas okupio.

Raspad Jugoslavije početkom 90-tih godina XX vijeka, sa ciljem prekrajanja teritorija, etničkog inženjeringa i ostvarenja velikodržavnih ciljeva, donio je, do tada nezamislivi, prvi rat na evropskom tlu nakon 1945. godine. Svjedočili smo sukobima nesagledivih razmjera, masovnom kršenju ljudskih prava, egzodusima izbjeglica prouzrokovanih etničkim čišćenjem, ratnim zločinima uključujući i zločin genocida. Sprovodjenje relevantnih istraga o kršenjima ljudskih prava, identifikovanje žrtava i počinilaca, i utvrdjivanje odgovornosti za zlodjela, uz obezbjeđivanje odgovarajućih reparacija, civilizacijska i je etička obaveza prema žrtvama i njihovim porodicama.

Iako nam izgleda da je proteklih 30 godina dovoljno dug period za prevazilaženje posledica ratnih strahota, suočavanje sa otvorenim pitanjima o učinjenim nedjelima, njihovim uzrocima i odgovornostima, još uvijek nije zavrseno. Naša nedavna prošlost i dalje traži pravdu, kao zalog za novo uzajamno povjerenje i suživot na ovom području. Otuda i cilj ovog porjekta pisanje “knjige sjecanja“ o Štrpcima, Morinju, Bukovici i Kaludjerskom lazu. Na nama je danas da pažljivo sagledamo našu prošlost, da bismo dobro birali budućnost.

Stoga i ovaj projekat, koji je prije svega namijenjen mladim ljudima, smatramo posebno značajnim, jer otvara mogućnost da se u uzajamnoj saradnji i razumijevanju ponovo i nanovo razmotre neka osjetljiva pitanja iz ovog perioda.

U cilju što bolje realizacije projekta, Pravni fakultet će staviti na raspolaganje sve svoje resurse kako bi na  stručnim  temeljima dao svoj doprinos obrazovanju, kao značajnom dijelu  procesa suočavanja s prošlošću. Sticanje posebnih znanja o  pravnim, socijalnim i moralnim pitanjima, o uzrocima i posledicama masovnog kršenja ljudskih prava, ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i obavezama države i društva po nacionalnim i međunarodnim sporazumima, samo su neke od tema koje će doprinijeti saznanjima  o ratnoj prošlosti. Obrazlovanje je imperativ za mijenjenje ukorijenjenih stavova o netrpeljivosti, agresivnosti, i nasilju. Nove generacije treba nahraniti građanskim vrijednostima, prihvatanjem različitosti, uzajamnog poštovanja, razumijevanja, i pravednosti.

Tranziciona pravda i multietničko pomirenje i suživot nijesu samo doprinos miru i stabilnosti u našem regionu, nego i jedan od osnova demokratije i vladavine prava, zdravog i sretnog drustva kome tezimo. Zbog toga je i projekat PRAVDA ZA PROŠLOST, ZALOG ZA BUDUĆNOST projekat kome cemo se narocito posvetiti i sa posebnom paznjom tretirati sve aktivnosti i rezultate koje iz njega proisteknu. Sretno!

 

 

Dekanka,

Aneta Spaić

 

Povezane vijesti: http://www.skupstina.me/index.php/me/ostale-aktuelnosti/item/4176-skupstina-potpisala-memorandum-sa-inicijativom-mladih-za-ljudska-prava

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.