Realizovana praktična nastava iz oblasti protivpožarstva




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Praktična nastava iz predmeta Brodski mašinski kompleks i Brodski pomoćni sistemi i uređaji  iz oblasti protivpožarstva je uspješno realizovana u četvrtak, 6. maja 2021 godine. Vježbe iz oblasti protivpožarstva se realizuju u sardanji sa Službom za zaštitu i spašavanje opštine Kotor sa kojom Pomorski fakultet Kotor ima višegodišnju odličnu saradnju.

Odrađene praktične vježbe su pokrivale nekoliko oblasti, a realizovane su u više segmenata. Svrha praktičnih vježbi je bila uključivanje studenata na siguran način u proces gašenja požara.

Prije početka realizacije vježbi studentima su ponovljena pravila i date instrukcije za bezbjedno odvijanje procesa gašenja požara. Nakon ovog uvodnog dijela pristupilo se gašenju požara korišćenjem prenosivih aparata. U nastavku studenti su koristili sredstva za gašenje požara kao što je voda i pjena za gašenje. Komandir službe spašavanja gospodin Maksim Mandić je demonstrirao kako se obezbjeđuje vodeni štit i ukazao na to kako se timski radi prilikom korišćenja vodenog štita. Pojasnio je kako se održava protivpožarna oprema sa kojom se rukovalo tokom vježbi.Image

Drugi dio praktičnih vježbi se odvijao u prostorijama Službe zaštite i spašavanja gdje su studenti podijeljeni u manje grupe. Sa grupama su radili mr Miroslav Vukičević, saradnik u nastavi na predmetima Brodski mašinski kompleks i Brodski pomoćni sistemi i uređaji i Slavenko Staničić, prvi oficir palube. Oni su studentima objasnili način rukovanja i prepoznavanja različitih aparata za gašenje požara. Studentima je prikazana lična oprema koja se upotrebljava na brodovima u pojedinim situacijama. Studentima je prikazan i objašnjen protivpožarni plan broda. Potom su objašnjeni obavezni pregledi i prikazan način rukovanja sa samostalnim aparatima za disanje kao i uređajima koji se nalaze na brodovima (EEBD -Emergency Escape Breathing Devices).

Iskusni vatrogasci Službe za zaštitu i spašavanje opštine Kotor su sa studentima prošli protivpožarni poligon u kojem uspješno simuliran brodski prostor u situaciji kada nema rasvjete i kada je prostorija puna dima. Tokom ovih vježbi studenti su se upoznali i sa fukncionisanjem termalne kamere koju mogu naći na brodu. I u ovom dijelu su studenti  timskim  radom savladali date zadatke i pokazali visok stepen odgovornosti.

ImageNa kraju su vatrogasci na poligonu demonstrirali način na koji se može izvući povrijeđena osoba iz brodskih tankova korišćenjem propisane opreme i dizalice koja je namjenski za ove vježbe napravljena.

Tokom četvorosatnih vježbi studenti su se pridržavali propisanih mjera, a korišćena oprema je dezinfikovana u skladu sa propisima.

Ovim putem se zahvaljujemo svima koji su učestvovali u realizaciji ove praktične nastave: zaposlenim u Službi zaštite i spašavanja opštine Kotor, aktivnim pomorcima, studenskoj organizaciji koja je ispratila ovaj događaj, lokalnim medijima koji su iskazali veliko interesovanje o aktivnostima Pomorskog fakulteta Kotor – Radio Kotor i portal Radio Skale, kao i našim studentima koji su na veoma savjestan i odgovoran način pristupili ovoj praktičnoj nastavi.

Organizator ove važne praktične nastave je mr Miroslav Vukičević, saradnik na predmetima Brodski mašinski kompleks i Brodski pomoćni sistemi i uređaji.

 

Medijske objave:
https://radiokotor.info/clanak/drustvo/odr%C5%BDana-prakti%C4%8Cna-nastava-za-studente-pomorskog-fakulteta/2
https://skalaradio.com/odrzana-vjezba-u-kotorskoj-sluzni-zastite-i-spasavanje-za-studente-pomorskog-fakulteta-kotor/ 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.