Sastanak sa predstavnicima kompanije EPAM povodom Dana nauke i inovacija u Kotoru




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Povodom predstojećih „Dana nauke i inovacija 2023“ koji će se 29. i 30. održati u Kotoru u organizaciji Pomorskog fakulteta Kotor u saradnji sa Opštinom Kotor, gošće Fakulteta bile su predstavnice kompanije EPAM, Yauheniya Zubar i Natallia Skrundz. Ispred Pomorskog fakulteta Kotor, sastanku su prisustvovali prof. dr. Tatijana Dlabač, prodekanica za razvoj i inovacije i novoizabrana dekanica Fakulteta, i doc. dr. Stevan Kordić. Glavni povod sastanka bila je organizacija predstojeće manifestacije koja ima za cilj približavanje različitih oblasti nauke i inovacija prevashodno mlađim generacijama, ali i široj publici.

Tim kompanije EPAM s nestrpljenjem očekuje da se pridruži događaju i da studente uvede u svijet inovacija. Učesnici će imati priliku da se upuste u svijet najsavremenijih tehnologija vještačke inteligencije kroz jedinstveno iskustvo MetaHuman. Takođe će istražiti svijet fizičkog inženjeringa i promovisati ekološke navike testiranjem najnovijeg prototipa iz EPAM-ovog Made Real Lab-a. Pored toga, učesnici se mogu potpuno posvetiti učenju o binarnim brojevima unutar Fortnite igre, inspirisati se virtuelnom stvarnošću, izazvati svoje tehničke vještine kvizovima i dobiti uvide o važnosti digitalnih vještina u savremenom svijetu.

EPAM ima impresivnu istoriju i iskustvo u oblasti digitalnog platformskog inženjeringa i razvoja proizvoda. Osnovana 1993. godine, kompanija je tokom vremena proširila svoje prisustvo u više od 50 zemalja i šest kontinenata. EPAM je poznat po saradnji i pomoći vodećim svjetskim klijentima da se snađu u oblastima digitalne transformacije. Sa timom od preko 55.600 konsultanata, dizajnera, arhitekata, inženjera i trenera, EPAM je stigao u Crnu Goru prije otprilike godinu i po. Danas, više od 350 talentovanih profesionalaca u ovoj i drugim zajednicama s nestrpljenjem dijeli svoje znanje sa budućim inovatorima!

Aliaksei Kaleichyk, šef ljudskih resursa u EPAM Crna Gora:
"Nastojimo da postanemo poslodavac po izboru u Crnoj Gori i trudimo se da poboljšamo svoje aktivnosti privlačeći više lokalnih talenata, stvarajući dodatne poslove i mogućnosti za prakse. Učešće na Danima nauke i inovacija 2023 u Kotoru je odličan način da povećamo vidljivost naše kompanije lokalnim talentima i istaknemo beskrajne karijerne mogućnosti u okviru sistema EPAM. Osim toga, to je odličan način da istaknemo naše nedavne inovativne proizvode bazirane na 30 godina iskustva u inženjeringu svim ljudima u Crnoj Gori."

Osim saradnje na konkretnom projektu, održani sastanak kompanije EPAM i Pomorskog fakulteta Kotor predstavlja i značajan korak ka uspostavljanju plodne saradnje između industrije i obrazovanja. Kroz ovaj oblik saradnje, obje strane imaju priliku da dijele i razmjenjuju svoje jedinstvene resurse i znanje. Istovremeno, nove generacije učenika i studenata imaće priliku da se informišu i zainteresuju za tehnološke i naučne oblasti, uz inspirativne podsticaje za buduće karijere iz oblasti nauke, tehnologija i inženjeringa. 

https://www.epam.com/ 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.