Posjeta Institutu visokih tehnologija Vlatacom




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dekanica Pomorskog fakulteta Kotor, Univerziteta Crne Gore, prof. dr Tatijana Dlabač u ponedeljak, 13. novembra posjetila je Institut visokih tehnologija Vlatacom u Beogradu. Dekanicu su tom prilikom dočekali osnivač i direktor Instituta dr Vladimir Cizelj, predsjednik Upravnog odbora Instituta prof. dr Milorad Obradović i naučni saradnik na Institutu dr Nataša Vlahović.

Vlatacom, osnovan u Beogradu 1997. godine, danas je prvi i jedini privatni tehnički naučni institut u Srbiji. U početku se bavio istraživačkom djelatnošću, a prvi patenti se registruju već 2005. godine. Institut je akreditovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i to 2011. godine kao istraživačko-razvojni centar, a 2015. godine kao istraživačko-razvojni institut u oblasti tehničkih nauka.

Ključne istraživačke oblasti kojima se bavi institut su: biometrija, identifikacija i autentifikacija, multisenzorski sistemi, mrežni sistemi za odlučivanje i kontrolu, radarski sistemi, prepoznavanje i obrada signala i slika, sistemi upravljanja, kriptologija, vještačka inteligencija – duboke neuronske mreže.

Ovom prilikom su razmotreni mogući pravci zajedniče saradnje, a jedan od njih je svakako i učešće koleginice Nataše Vlahović na Međunarodnoj konferenciji iz oblasti pomorskih nauka – KIMC 2023.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.