Održan evaluacioni sastanak za „Dane nauke i inovacija u Kotoru 2023”




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru ovogodišnjih „Dana nauke i inovacija u Kotoru“ koji su se održali 29. i 30. septembra 2023. godine u organizaciji Pomorskog fakulteta Kotor i uz podršku Opštine Kotor, Fakultet je realizovao svoj projekat pod nazivom „Putovanje kroz nauku: učenje, otkrića, inspiracija“. Jedna od zaključnih segmenata projekta, koje je podržalo tadašnje Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja , jesu aktivnosti vezane za evaluaciju samog događaja. U okviru ovog dijela, među osnovnim i srednjim školama koje su bile učesnici i posjetioci ovog dvodnevnog Festivala u Kotoru, sprovedena je anketa u svrhu dobijanja povratnih informacija. Upitnik i analiza rezultata, bili su sastavni dio detaljnog izvještaja koji je upućen Ministarstvu nakon održane Manifestacije. Ono što je preostalo od planiranih aktivnosti, jeste evaluacioni sastanak učesnika i ostalih škola koje su posjetile „Dane nauke i inovacija u Kotoru“, a koji je danas održan na Pomorskom fakuletu Kotor.

Goste su dočekali dekanica Fakulteta, prof. dr Tatijana Dlabač, prodekanica za razvoj i komunikaciju, doc. dr Zorica Đurović, saradnici u nastavi, mr Ivana Čavor i mr Ilija Knežević, a sastanku su prisustvovali i laborant Đorđe Nedeljkov i doktorand Pomorskog fakulteta Kotor, mr Nemanja Pudar. Osim predstavnika Fakulteta, sastanku na Fakultetu prisustvovale su direktorice škola u Radanovićima i na Prčanju, Mare Pržica (OŠ „Nikola Đurković”) i Petra Ćetković (OŠ „Ivo Visin”), a putem onlajn linka, na sastanku su učestvovale i direktorice škola iz Risna i Petrovca, Marina Ćirković (OŠ „Veljko Drobnjaković“) i Ivana Kurtović (OŠ „Mirko Srzentić). Sastanku su prisustvovali i načelnik Istorjiskog arhiva u Kotoru, Joško Katelan,  i dr Dragana Drakulović sa Instituta za biologiju mora.  

Na samom početku, dekanica Fakulteta, prof. Dlabač, pozdravila je prisutne na Fakultetu i one koji su sastanak pratiti u onlajn formatu, a zatim je prikazana prezentacija  kojom je napravljena kratka rekapitulacija održanog Festivala i njegovih rezultata. U prijateljskoj atmosferi, svi učesnici su izrazili veliko zadovoljstvo zbog uspješno realizovanih „Dana nauke i Kotoru“ i prilici da u njima u učestvuju.

U diskusiji u nastavku, istaknuta su pozitivna iskustva, ali i razmatrane mogućnosti za buduće unapređenje ove manifestacije u kotorskoj opštini, koje bi na optimalniji način približili raspoložive sadržaje svim posjetiocima. Zajednička ocjena je da je jedan od glavnih izazova manifestacije velika gužva koja se stvara zahvaljujući velikom interesovanju za ovu manifestaciju, ali i neravnomjernom raspoređivanju posjeta i ograničenom prostoru za izlagače i posjetioce. Takođe, jedan dio škola nije uspio da organizuje posjetu za sve svoje učenike, dok neke od škola nisu pokazale posebno interesovanje za posjetu, naročito za učešće u kreiranju samih sadržaja. Svi navedeni razlozi doprinijeli su tome da je, za jedan broj školske populacije,  nije bilo omogućeno aktivno praćenje svih relevantnih i interesantnih sadržaja i učestvovanje u eksperimentima i radionicama, naročito imajući u vidu ograničenost kapaciteta prostorija Kreativnog haba u Starom gradu. U tom smislu, razmatrale su mogućnosti drugačijih vremenskih okvira Festivala, razuđivanje aktivnosti na više lokacija, te organizovanje posjeta, odnosno njihovo raspoređivanje na drugačiji način.

S obzirom na to da su pojedine škole naročito zainteresovane da što više sadržaja bude približeno ukupnoj školskoj populaciji, jedna od ideja koja se čula na današnjem sastaku jeste da se jedan od dana Festivala održi upravo u nekoj od osnovnih škola iz kotorske opštine, a navedena je i mogućnost održavanja više jednodnevnih manifestacija tokom godine koje bi bile zaključene festivalom „Dani nauke i inovacija“ krajem septembra.

Shodno zahtjevnosti ukupne organizacije, dogovoreno da se za narednu godinu mnogo ranije krene sa konkretnim aktivnostima i planovima, kako bi sve zainteresovane škole mogle blagovremeno da se pripreme i uvrste dane ove specifične naučne manifestacije u svoje planove za aktuelnu školsku godinu. Uz to, zahvaljujući međusobnom povezivanju i razmjeni iskustava, bilo je konkretnih ideja u vezi sa budućim zajedničkim projektima kojima bi se konkurisalo za sredstva raspoloživih opštinskih i državnih fondova namijenjenih naučnim i kulturnim sadržajima.

Ono što je bila jedna od osnovnih ideja Festivala jeste da se povežu, ne samo osnovne i srednje škole, već i sve lokalne istitucije od značaja za očuvanje našeg kulturnog i istorijskog značaja. U tom pogledu, bilo je riječi i o saradnji Državnog arhiva Crne Gore sa osnovnim školama, te organizovanju posebnih eksperimenata i radionica u okviru kojih bi se djeca upoznala sa radom na istorijskim dokumentima i spisima, odnosno sa interesantnim i važnim zanimanjima koja su vezana za očuvanje ove specifične i važne istorijske građe.

Nakon velikog broja razmijenjenih ideja i pokazanog entuzijazma za buduće zajedničke projekte koje bi cijelu našu opštinu obilježili kao grad nauke, edukacije i njegovanja kulturnog, istorijskog i prirodnog nasljeđa, zaključena je evaluacija ovogodišnjih „Dana nauke i inovacija u Kotoru“ i najavljen je dogovorni sastanak za buduće aktivnosti početkom naredne godine.  



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.