Posjeta izvršnog direktora Međunarodne asocijacije pomorskih univerziteta Pomorskom fakultetu Kotor




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Danas smo imali čast da na Pomorskom fakultetu Kotor ugostimo prof. dr Takešija Nakazavu, izvršnog direktora Međunarodne asocijacije pomorskih univerziteta (International Association of Maritime Universities – IAMU). Profesor Nakazawa stigao je u pratnji pročelnika Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku, prof. dr Srđana Vujičića, nakon dvodnevnog sastanka jedne od radnih grupa IAMU koji se održavao u Dubrovniku. Ova posjeta prvog čovjeka Asocijacije od velikog je značaja za našu instituciju, naročito imajući u vidu da je Fakultet tek prošle godine postao punopravna članica ovog prestižnog udruženja koje okuplja 74 pomorska univerziteta iz 39 zemalja svijeta.

Nakon dobrodošlice i upoznavanja sa predstavnicima Fakulteta, ukratko je predstavljen istorijat pomorskog obrazovanja u Boki i samog Pomorskog fakulteta Kotor, a zatim je predstavljena i današnja organizacija naše institucije i njeni resursi. U nastavku sastanka, razgovaralo se o ciljevima same Asocijacije i mogućnostima koje ona nudi svojim članovima, kao i zajedničkim razvojnim projektima koje podržava.

U nastavku posjete, profesor Nakazava je obišao Fakultet, posjetio simulatore i Centar za istraživanja, inovacije i preduzetništvo, pri čemu se upoznao sa aktuelnim istraživanjima i međunarodnim projektima Fakulteta. Nakon toga, razgovarao je i sa prisutnim predstavnicima medija, kojima je iskazao svoje oduševljenje Kotorom i Bokom, kao i pozitivne utiske u vezi sa raznovrsnim i ambicioznim aktivnostima Pomorskog fakulteta Kotor. Tom prilikom, istakao je da Fakultet svojim potencijalom, naročito svojim aktivnostima i međunarodnim projektima stoji rame uz rame sa vodećim svjetskim pomorskim univerzitetima. Uz to, istakao je mogućnosti povezivanja i podrške koji se nude članstvom u IAMU. Takođe, napomenuo je da IAMU ne predstavlja samo platformu za saradnju profesora i istraživača, već i studenta za koje se svake godine organizuje Studentski forum IAMU u saradnji sa Međunarodnom pomorskom organizacijom (International Maritime Organization – IMO).

Imajući u vidu da je profesor Nakazava danas prvi put posjetio Kotor i Crnu Goru, za goste je priređena i tura obilaska Starog grada sa turističkim vodičem, a razgovori o mogućnostima saradnje i razmjena iskustava i mišljenja nastavili su se tokom zajedničkog ručka. 

Posjeta prvog čovjeka Međunarodne asocijacije pomorskih univerziteta predstavlja veliku podršku internacionalizaciji aktivnosti Pomorskog fakulteta Kotor i našim budućim idejama i projektima međunarodne saradnje.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.