Otvoreni dan simulatora na Pomorskom fakultetu u Splitu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Predstavnici Pomorskog fakulteta Kotor, doc. Dr Tatijana Dlabač, mr Draško Kovač, mr Vera Kapetanović, mr Miroslav Vukičević i Lazar Nikitović su u petak, 27.septembra 2019. godine prisustvovali Otvorenom danu simulatora na Pomorskom fakultetu u Splitu.

U okviru projekta “Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu, PMF-ST, PFST te KTF-ST kroz razvoj znanstveno-istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta, KK.01.1.1.02.0018“ finansiranog sredstvima EU,  Zavodu za brodostrojarstvo Pomorskog fakulteta u Splitu isporučen je Wartsilin Full mission simulator strojarnice broda s dizel električnom propulzijom na dvojno gorivo.  

Riječ je o savremenom simulatorskom sistemu namjenjenom istraživanjiu i optimizaciji brodskih pogonskih sistema tipičnih za novije LNG brodove kao i velike brodove za kružna putovanja. Simulator nadalje pruža mogućnosti modeliranja i proučavanja procesa pogona i međusobne interakcije brodske posade u slučajevima ekstremnih radnih uslova i vanrednih situacija koje mogu ugroziti ljudski život, okolinu i imovinu.

Kroz pomenuti projekat Zavod za nautiku Pomorskog fakulteta u Splitu  je upotpunio sistem nautičkih simulatora s dodatnim hardwerom i softwerom za još naprednije simulacije. Tako su instalirana dva dodatna manja mosta načelno namjenjena za simulaciju rada tegljača, nadogradnja VTS simulatora sa GMDSS simulatorom, dodatni vizualizacijski kanali za veliki most uključujući interaktivni ekran za ECDIS stanicu, softwerski modul za simuliranje rada ribarice te sustav glasovnog povezivanja mostova.

Prisustvo Otvorenom danu simulatora na Pomorskom fakultetu u Splitu je bila još jedna potvrda  dugogodišbje saradnje naših fakulteta koja se ogleda kroz razne projektne aktivnosti i naučno-istraživački rad.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.