Pomorski fakultet Kotor, 09.12.2019

Održano predavanje o očuvanju i unapređenju reproduktivnog zdravljaPovodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv side, 6. decembra 2019. godine, Studentske organizacije Pomorskog fakulteta Kotor i Fakulteta za turizam i hotelijerstvo organizovale su predavanje na temu ,,Očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja i prevencije polno prenosivih bolesti" u Amfiteatru Pomorskog  fakulteta Kotor. Cilj ovog predavanja je podizanje nivoa znanja o HIV-u i brojnim drugim polno prenosivim bolestima, prevencija istih i isticanje važnosti očuvanja zdravlja kod mladih.

Gostujući predavači ovom prilikom su bili: dr Aleksandra Marjanović - specijalista socijalne medicine u Savjetovalištu za HIV i AIDS u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, prof. dr Ana Mitrović Jovanović – redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i načelnik dnevne bolnice Ginekološko-akušerska klinika “Narodni Front” u Beogradu, dr Tatijana Radošević Hajtnik – specijalista opšte medicine i savjetnik Savjetovališta za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje (DPST) u Kotoru, kao i gosp. Marsela Milošević - glavna sestra u JZU Dom zdravlja Kotor.

Dr Marjanović je govorila o uzročnicima HIV virusa i njegovom razvoju u istoriji čovječanstva, načinima prenošenja, preventivnim mjerama i rizičnim grupama. Prikazana je rasprostranjenost HIV-a u svijetu, ali i trenutno stanje u Crnoj Gori od početka epidemije 1989. godine pa do danas. Istaknuto je da su među oboljelima zastupljeni i pomorci (9%), zbog specifičnog načina života.

Prof. dr Mitrović Jovanović je održala predavanje o brojnim vrstama polno prenosivih bolesti, simptomima i manifestacijama, kao i načinima liječenja. U izlaganju se posebno osvrnula na očuvanje reproduktivnog zdravlja, pri čemu je slikovito prezentovala brojne primjere virusnih infekcija reproduktivnog sistema (HPV i druge).

Dr Radošević Hajtnik ukazala je na otvorenost Savjetovališta u Domu zdravlja Kotor za sve studente, ali i mogućnosti koje ova instutucija nudi radi podizanja svijesti o značaju pravovremenog testiranja na HIV.

Ovim putem se još jednom zahvaljujemo gošćama na izdvojenom vremenu i korisnim informacijama koje su podijelile sa prisutnima, kao i studentima koji su se u velikom broju odazvali i postavljanjem pitanja pokazali zainteresovanost za ovaj društveni problem.

Broj posjeta : 219