Održano predavanje o očuvanju i unapređenju reproduktivnog zdravlja




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv side, 6. decembra 2019. godine, Studentske organizacije Pomorskog fakulteta Kotor i Fakulteta za turizam i hotelijerstvo organizovale su predavanje na temu ,,Očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja i prevencije polno prenosivih bolesti" u Amfiteatru Pomorskog  fakulteta Kotor. Cilj ovog predavanja je podizanje nivoa znanja o HIV-u i brojnim drugim polno prenosivim bolestima, prevencija istih i isticanje važnosti očuvanja zdravlja kod mladih.

Gostujući predavači ovom prilikom su bili: dr Aleksandra Marjanović - specijalista socijalne medicine u Savjetovalištu za HIV i AIDS u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, prof. dr Ana Mitrović Jovanović – redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i načelnik dnevne bolnice Ginekološko-akušerska klinika “Narodni Front” u Beogradu, dr Tatijana Radošević Hajtnik – specijalista opšte medicine i savjetnik Savjetovališta za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje (DPST) u Kotoru, kao i gosp. Marsela Milošević - glavna sestra u JZU Dom zdravlja Kotor.

Dr Marjanović je govorila o uzročnicima HIV virusa i njegovom razvoju u istoriji čovječanstva, načinima prenošenja, preventivnim mjerama i rizičnim grupama. Prikazana je rasprostranjenost HIV-a u svijetu, ali i trenutno stanje u Crnoj Gori od početka epidemije 1989. godine pa do danas. Istaknuto je da su među oboljelima zastupljeni i pomorci (9%), zbog specifičnog načina života.

Prof. dr Mitrović Jovanović je održala predavanje o brojnim vrstama polno prenosivih bolesti, simptomima i manifestacijama, kao i načinima liječenja. U izlaganju se posebno osvrnula na očuvanje reproduktivnog zdravlja, pri čemu je slikovito prezentovala brojne primjere virusnih infekcija reproduktivnog sistema (HPV i druge).

Dr Radošević Hajtnik ukazala je na otvorenost Savjetovališta u Domu zdravlja Kotor za sve studente, ali i mogućnosti koje ova instutucija nudi radi podizanja svijesti o značaju pravovremenog testiranja na HIV.

Ovim putem se još jednom zahvaljujemo gošćama na izdvojenom vremenu i korisnim informacijama koje su podijelile sa prisutnima, kao i studentima koji su se u velikom broju odazvali i postavljanjem pitanja pokazali zainteresovanost za ovaj društveni problem.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.