Poruka dekanke prof. dr Tatjane Novović budućim studentima Filozofskog fakulteta




Poruka dekanke prof. dr Tatjane Novović budućim studentima Filozofskog fakulteta

Filozofski fakultet je najstarija organizaciona jedinica u raznorodnoj, jedinstvenoj crnogorskoj univerzitetskoj zajednici. Već sedam i po decenija  baštinimo kontinuirano uspješnu tradiciju obrazovanja nastavnog kadra, koji doprinosi razvoju cjelovitog sistema crnogorskih školskih institucija u jedinstvenom kontinuumu. Iz okrilja našeg Fakulteta izdvojili su se posebni programi za obrazovanje nastavnika matematike, fizike, hemije, biologije, od kojih je 1978. godine konstituisan današnji Prirodno-matematički fakultet. Nepunu deceniju nakon toga izdvajaju se programi za likovno i muzičko vaspitanje, koji prerastaju u današnje akademije, kao posebne konstitutivne jedinice Univerziteta Crne Gore. U novom milenijumu, razuđena i višeprogramska zajednica Fakulteta se funkcionalno raslojava i dalje, pa se 2008. godine izdvaja i formira Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, a u recentnoj prošlosti, iako ostaje pod našim zajedničkim krovom, osamostaljuje se i Filološki fakultet (2016).

Ponosni smo na dugu tradiciju uspješnog rada i produkovanja kadra koji u svojoj bogatoj retrospektivi, do današnjih dana predstavlja stručno izvorište za kadrovsko struktuiranje obrazovnih ustanova u Crnoj Gori. Naši studenti svoje karijerno napredovanje ostvaruju dominantno u obrazovnoj praksi, ali i u ostalim sferama društvenog života u Crnoj Gori i regionu.

Pored cjelishodno organizovanih redovnih nastavnih aktivnosti na Fakultetu, otvaraju se i druge mogućnosti za dokreiranje zvaničnih, obaveznih kurikuluma u okviru aktuelnih studijskih programa kroz različite vannastavne aktivnosti. Filozofski fakultet je mjesto na kome se odvija nastava i razvija nauka, ali i prostor okupljanja akademske i šire zajednice, mjesto gdje se održavaju tribine, naučni i stručni skupovi, na kome se promovišu knjige, gdje se polemiše i na kojem se razvijaju i dijele ideje. To je Fakultet koji prati savremene trendove školovanja i nudi svojim studentima široko obrazovanje iz oblasti humanističkih, društvenih, prirodnih i interdisciplinarnih nauka.

Posebnu privilegiju za naše studente predstavlja i otvorena mogućnost da se, u okviru različitih projekata i bilateralnih sporazuma sa prestižnim partnerskim univerzitetima, uključe u programe mobilnosti i određeni segment studija realizuju na nekoj stranoj visokoškolskoj ustanovi.

Na Filozofskom fakultetu u prezentnom kontekstu realizujemo nastavu u okviru sedam studijskih programa po modelu 3+2, shodno akreditovanom univerzitetskom konceptu studija iz 2017. godine. U pitanju su studijski programi za filozofiju, sociologiju, istoriju, geografiju, pedagogiju, psihologiju i predškolsko vaspitanje i obrazovanje. U okviru ponuđenih studijskih programa studenti mogu odabrati jedan od dva integrisana studijska programa za obrazovanje učitelja (Studijski program za obrazovanje učitelja i Studijski program za obrazovanje učitelja na albanskom jeziku). Navedena dva programa se realizuju u kontinuiranom petogodišnjem trajanju budući da pripremaju studente za regulisanu profesiju profesora razredne nastave. Pored pomenutih sedam master studijskih programa, koji predstavljaju prirodan nastavak pomenutih osnovnih trogodišnjih studija, od 2017. godine realizujemo nastavu na novom interdisciplinarnom master Studijskom programu za inkluzivno obrazovanje. Navedenom korpusu programa pripadaju i pet posebno konstituisanih kurikuluma doktorskih studija, koji predstavljaju najviši nivo u obrazovnoj vertikali. To su programi za filozofiju, pedagogiju, istoriju, sociologiju i geografiju. Na Filozofskom fakultetu trenutno je angažovano oko sedamdeset zaposlenih, od kojih više od polovine čini akademsko osoblje u izbornom zvanju.

Fizički prostor Fakulteta, u kojem su smještene dvije organizacione jedinice (Filozofski i Filološki fakultet) obuhvata više od hiljadu kvadrata, kao i izuzetno veliki dvorišni prostor.

Na fakultetu se trenutno realizuje jedan Erasmus+ projekat, ali i više međudržavnih i nacionalnih naučno-istraživačkih programa.

Praktična nastava se obavlja u brojnim institucijama, sa kojima su potpisani sporazumi: Centar za socijalni rad u Nikšiću, Centar za socijalni rad u Podgorici, Crveni krst sa sjedištem u Nikšiću, Dječiji dom „Mladost“ u Bijeloj, Dom starih „Grabovac“ u Risnu, Geološki zavod u Podgorici, Gimnazija „Slobodan Škerović“ u Podgorici, JPU „Đina Vrbica“ u Podgorici, Gimnazija „Stojan Cerović“ u Nikšiću, Gradska biblioteka „Njegoš“ u Nikšiću, Investiciono-preduzetnički centar „Tehnopolis“ u Nikšiću, Istorijski institut Crne Gore u Podgorici, JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju u Nikšiću, JPU „Dragan Kovačević“ u Nikšiću, JP Nacionalni parkovi Crne Gore u Podgorici, JU „Resursni centar – 1. jun za djecu i mlade“ u Podgorici, JU Srednja stručna škola u Nikšiću, Muzeji i galerije u Nikšiću, OŠ „Braća Ribar“ u Nikšiću, OŠ „Mileva Lajović Lalatović“ u Nikšiću, OŠ „Milija Nikčević“ u Nikšiću, OŠ „Olga Golović“ u Nikšiću, OŠ „Ratko Žarić“ u Nikšiću, RTV Nikšić, Specijalna bolnica za psihijatriju u Kotoru, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju u Podgorici, Zavod za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu, Zavod za školstvo Crne Gore u Podgorici i Zavod za udžbenike Crne Gore u Podgorici.

Rad Filozofskog fakulteta transparentan je i vidljiv kroz različite medije. Prije svega, svi značajni događaji i važne aktuelne informacije za studente, nastavnike, saradnike i sve zainteresovane ažuriraju se kontinuirano na našem zvaničnom sajtu. Rezultati rada, između ostalog, plasirani su i na naučnim skupovima, tribinama, okruglim stolovima, u štampanima publikacijama, na internet stranici Univerziteta, Facebook stranici, kao i putem brojnih gostovanja na lokanim i nacionalnim TV i radio stanicama i u štampanim medijima. Izvještaji o radu Filozofskog fakulteta se redovno objavljuju u sklopu jedinstvenih izvještaja rada Univerziteta Crne Gore.                                                            

         dekanka, prof. dr Tatjana Novović

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.