Predavanje doc. dr Nine Serdar na temu naučnih dostignuća i izazova u oblasti zemljotresnog inženjerstva




Predavanje doc. dr Nine Serdar na temu naučnih dostignuća i izazova u oblasti zemljotresnog inženjerstva

Povodom 44 godine od razornog zemljotresa, koji je 15. Aprila 1979. godine pogodio Crnu Goru, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju organizuje Konferenciju "Pripremljenost za zemljotres i mogući odgovor sistema",  koja će se održati u 13. aprila u hotelu Ramada, sala Lesendro, sa početkom u 9:30 časova.

Na konferenciji će docent Građevinskog fakulteta dr. Nina Serdar održati predavanje na temu "Naučna dostignuća i izazovi u oblasti zemljotresnog inženjerstva".

Pojačana seizmičnost u zemljama regiona, susjednoj Albaniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, rezultirala je snažnim zemljotresima u periodu od 2018-2022. Početak godine obilježio je devastirajući zemljotres u Turskoj sa nemjerljivim posledicama i sa preko 45000 ljudskih žrtava. Sve ovo podsjeća na stalni oprez, pripremu, edukaciju, revidiranje akata koji definišu gradnju u seizmički aktivnim područjima, prostornih i urbanističkih planova,  prepoznavanja  ranjivosti  sistema , itd.  Stoga Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju, ove godine sjećanje na zemljotres iz 1979. obilježava radno, temom "Pripremljenost za zemljotres i mogući odgovor sistema". Na ovaj način se želi ukazati važnost prevencije, edukacije, adekvatnog planiraniranja i gradnje na prostorima sa visokim seizmičkim hazardom, kakva je  teritorija Crna Gora i šire okruženje, kako bi se minimalizovali efekti nekih budućih događaja.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.