Konferencija Građevinskog fakulteta i instituta IZIIS iz Skoplja: Zemljotresno inženjerstvo – iskustva i novi izazovi




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U saradnji sa Institutom za zemljotresno inženjerstvo i inženjersku seizmologiju –  IZIIS, Univerziteta Sv. Ćirilo i Metodije iz Skoplja, na Građevinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, održana je konferencija  “Zemljotresno inženjerstvo - iskustva i novi izazovi”, 16. juna 2023. godine. Tom prilikom potpisan je i Memorandum o saradnji kojim se uređuje saradnja u oblastima stručnog i naučnoistraživačkog rada, kao i razmjena i mobilnost nastavnog i ostalog osoblja ove dvije institucije.

Na otvaranju konferencije učesnicima su se obratili prof. dr Marina Rakočević, dekan Građevinskog fakulteta, prof. dr Vlatko Šešov, direktor  IZIIS-a i prof. dr Biljana Šćepanović, ministarka u Ministarstvu nauke i tehnološkog Crne Gore.

Konferencija je bila prilika da se podsjetimo na katastrofalne posljedice razornog zemljotresa iz 1963. koji je pogodio Skoplje, kao i razornog zemljotresa iz 1979. godine koji je pogodio Crnu Goru. Nakon ovih zemljotresa su osnovane ove dvije institucije, što ukazuje na njihovu funkciju i značaj u društvu. Prikazana su najnovija istraživanja i razmijenjene ideje o mogućnostima unapređenja stručnog i naučno istraživačkog rada u oblastima zemljotresnog inženjerstva.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.