Na Građevinskom fakultetu započeta realizacija naučno-istraživačkog projekta EXPLORA




Na Građevinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore započeta je realizacija naučno-istraživačkog projekta EXPosure assessment for buiLding typOlogies integRating innovAtive survey techniques (EXPLORA). Projekat je jedan od pet projekata “Grande Rilevanza” koji se finansiraju kroz program međunarodne saradnje između Crne Gore i Italije. Partner Građevinskog fakulteta na ovom projektu je Univerzitet u Napulju “Federiko II” (Università di Napoli "Federico II") iz Napulja. Projekat je započeo sa realizacijom u martu mjesecu 2023. godine kada je održan i Kick-off meeting.

Glavni cilj projekta EXPLORA je razvoj preciznijih modela izloženosti za zgrade, koji nedostaju u Crnoj Gori, primjenom inovativnog integrisanog višeslojnog pristupa koji će biti implementiran u pilot-opštinama, omogućavajući sastavljanje inventara zgrada koji će biti u skladu sa relevantnim, savremenim modelima povredljivosti. Tehnike zasnovane na obradi slika, biće korišćene na većim područjima za brzo prikupljanje prostornih karakteristika zgrada, dok će ostale potrebne karakteristike biti integrisane kombinovanjem podataka iz popisa sa podacima dobijenim anketiranjem. Rezultati integrisanog višeslojnog istraživanja na pilot-opštinama biće korišćeni kao „training set“ podaci, u “Machine Learning” procesu kako bi se model izloženosti proširio na širi, nacionalni nivo. Ažurirani model izloženosti će se koristiti sa savremenim modelima povredljivosti i hazarda  za razvijanje sljedeće generacije Nacionalne procjene seizmičkog rizika za Crnu Goru kojom bi se posebno mapirala područja sa većim seizmičkim rizikom u cilju planiranja akcija za rekonstrukciju i seizmičko ojačanje zgrada.

Istraživački tim sa Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore čine rukovodilac Doc. dr Jelena Pejović, i istraživači Prof. dr Marina Rakočević, Doc. dr Nina Serdar, Doc. dr Marija Jevrić i Mr Ivana Drobnjak. Projektu se priključila i Prof. dr Slavica Stamatović Vučković sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.