Građevinski fakultet domaćin EPOS Seizmološke radionice 2023 i GFZ Internacionalnog kursa seizmologije




Građevinski fakultet domaćin <span class="CyrLatIgnore">EPOS</span> Seizmološke radionice 2023 i <span class="CyrLatIgnore">GFZ</span> Internacionalnog kursa seizmologije

Građevinski fakultet Univerziteta Crne Gore, u saradnji sa Zavodom za hidrometeorologiju i seizmologiju, domaćin je događaja važnog za evropsku i regionalnu seizmološku zajednicu pod nazivom EPOS Seizmološka radionica 2023“Nova generacija otvorene razmjene seizmoloških podataka za nauku i društvo”. Događaj se održava od 9 do 11. oktobra 2023. godine u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru u Podgorici.

Organizator događaja je EPOS – European Plate Observing System (pan-evropska naučno-istraživačka infrastruktura za opservaciju Zemljine kore) - njegovo tematsko jezgro Seizmologija u saradnji sa Njemačkim istrazivačkim centrom za geonauke (GFZ – German Research Centre for Geosciences), Zavodom za hidrometeorologiju i seizmologiju i Građevinskim fakulteta Univerziteta Crne Gore. EPOS okuplja glavne evropske seizmološke organizacije koje se bave razmjenom podataka o zemljotresima (EMSC), seizmičkih signala (ORFEUS) i sarađuju u ocjeni seizmičkog hazarda i rizika (EFEHR).

Organizaciju ovako velikog događaja, evropske radionice sa učešćem 120 seizmologa i kursa sa 22 polaznika i 8 predavača, omogućila je finansijska podrška Evropske komisije (EPOS, ORFEUS, EMSC i EFEHR), Njemačkog istrazivačkog centra za geonauke (GFZ) i ko-sponzorstvo Njemačke kancelarije za inostrane poslove (Federal Foreign Office of Germany).

Na svečanom otvaranju događaja, dekan Građevinskog fakulteta prof. dr Marina Rakočević obratila se prisutnima, poželjela dobrodošlicu i uspješan rad. Naglasila je da je teritorija Crne Gore seizmički vrlo aktivno područje i da je cilj Građevinskog fakulteta da edukuje buduće građevinske inženjere sposobne da projektuju konstrukcije otporne na dejstvo zemljotresa. Takođe, podsjetila je na značaj ove teme za Crnu Goru koju je prije 44 godine pogodio razorni zemljotres čije posledice su bile katastrofalne.

Prisutnima su se obratili i ambasador Njemačke u Crnoj Gori gosp. Peter Felten i direktorica Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Dušica Brnović. Mr Jadranka Mihaljević iz Sektora za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, je, u uvodnom dijelu, održala prezentaciju pod nazivom “40 years of Montenegrin seismic network”.

Uz radionicu se, u periodu od 9 do 28. oktobra održava „Međunarodni kurs o seizmologiji, analizi seizmičkih podataka, utvrđivanju hazarda i ublažavanju rizika” koji organizuje GFZ uz pomoć Njemačke kancelarije za inostrane poslove, ORFEUS-a i Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju. Ovaj kurs je dio obrazovnog programa i programa obuke UNESCO-a u oblasti geonauka i ublažavanja katastrofa.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.