Stručna ekskurzija studenata iz oblasti saobraćaja




Stručna ekskurzija studenata iz oblasti saobraćaja

Dana 23. novembra studenti master studija programa Građevinarstvo - Infrastrukture i specijalističkih studija Saobraćajni smjer, bili su gosti MONTEPUT d.o.o. Podgorica na dionici autoputa Smokovac - Mateševo. U ovoj posjeti su im se pridružile kolege sa master studija programa Drumski saobraćaj sa Mašinskog fakulteta UCG.

Doc. dr Biljana Ivanović i dr Katarina Mirković imali su priliku da sa studentima posjete komadni centar,  bazu za održavanje autoputa i odjeljenje protivpožarne zaštite i službe spašavanja.

Ljubazni domaćini su studentima predstavili način normalnog režima rada u nadgledanju autoputa. Veliki utisak na studente su ostavili brojni monitori i operateri koji 24 časa prate stanje na autoputu i blagovremeno djeluju u različitim incidentnim situacijama.

Studentima su predstavljene i različite vrste održavanja koje se primjenjuju na autoputu, tako da su upoznati sa elektro-mašinskim održavanjem,  građevinskim održavanjem i održavanjem puta u zimskom periodu. U bazi za zimsko održavanje studenti su se upoznali sa načinom pripreme hemijsih rastvora koji se nanose na kolovoz u zavisnosti od temperature, kao i sa specifičnom opremom za tu namjenu. U odjeljenju protivpožarne zaštite i službe spašavanja studenti su se upoznali sa procedurama koje se svakodnevno obavljaju u svrhu treninga i pripremljenosti vatrogasaca, kako bi u kritičnim situacijama na pravi način djelovali. 

Ovim putem se zahvaljujemo Monteputu d.o.o na gostoprimstvu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.