Stručna ekskurzija u organizaciji kompanije STRABAG




Stručna ekskurzija u organizaciji kompanije STRABAG

U organizaciji kompanije STRABAG iz Podgorice 7. novembra 2023. godine organizovana je cjelodnevna stručna ekskurzija za studente osnovnih i master studija Građevinskog fakulteta. Dr Katarina Mirković je, zajedno sa kolegama iz STRABAG-a, studentima pružila sve informacije i odgovore na postavljena pitanja.

Nakon kratke prezentacije kompanije i projekata niskogradnje koje je kompanije realizovala, studenti su imali priliku da obiđu gradilišta infektivne klinike i Eko zgrade. U drugom dijelu dana obišli su asfaltnu bazu i kamenolom Štitarica u Mojkovcu. U kamenolomu Okruglički krš studenti su se upoznali sa načinom na koji se proizvodi kameni materijal različitih frakcija i različitog mineralnog sastava kao i načinom njihovog lagerovanja. U asfaltnoj bazi predstavljen je kompletan proces proizvodnje asfaltne mješavine: doziranje kamenih frakcija, transport do bubnja za sušenje, doziranje i grijanje bitumena, dodavanje kamenog brašna i miješanje asfaltne mješavine.

Studenti su obišlu laboratoriju za ispitivanje kvaliteta kamenog materijala, bitumena i asfalnih mješavina, kao i laboratoriju za geomehanička ispitivanja.

Zahvaljujemo se kompaniji STRABAG na organizaciji, i nadamo se ovakoj i sličnoj budućoj saradnji.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.