Građevinski fakultet jedan od partnera evropskog projekta BORIS2




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Istraživači Građevinskog fakulteta učestvovali su na Kick-off sastanku projekta BORIS2 - Cross BOrder RISk assessment for increased prevention and preparedness in Europe: way forward koji je održan na Univerzitetu u Napulju “Federiko II” u Italiji.

Projekat je počeo sa realizacijom 1. januara 2024. godine i trajaće dvije godine. Sa Građevinskog fakulteta, sastanku su prisustvovali rukovodilac projekta doc. dr Jelena Pejović i doc. dr Nina Serdar za oblast rizika od zemljotresa i učesnice za oblast rizika od poplava doc. dr Ivana Ćipranić i saradnik u nastavi Mr Milena Ostojić. Projekat finansira  Evropska komisija u okviru poziva UCPM-2023-KAPP-PV - Knowledge for Action in Prevention and Preparedness.

Projekat BORIS2 - Cross BOrder RISk assessment for increased prevention and preparedness in Europe: way forward je nastavak projekta BORIS - cross BOrder RISk assessment for increased prevention and preparedness in Europe koji je uspješno realizovan 2022. godine.

Partneri Građevinskog fakulteta na ovom projektu su: koordinator projekta Italijanski centar za istraživanje i smanjenje rizika – CI3R, tj. četiri institucije iz konzorcijuma CI3R-a: Evropski centar za obuku i istraživanje u seizmičkom inženjerstvu (EUCENTRE), Laboratorijska univerzitetska mreža seizmičkog inženjerstva (ReLUIS), Istraživačka fondacija - Centro Internazionale u Monitoraggio Ambientale (CIMA) i Italijanski nacionalni institut za okeanografiju i primenjenu geofiziku – OGS Institut, Univerzitet u Ljubljani iz Slovenije, Disaster Competence Network Austria (DCNA) iz Austrije i TED Univerzitet iz Turske.

Glavni ciljevi projekta BORIS2 su razvoj zajedničke metodologije za procjenu seizmičkog rizika, rizika od poplava i multi rizika urbanih naselja kao i razvoj alatke za procjenu vanrednih situacija u urbanim naseljima u kontekstu multi rizika kao podrška planiranju upravljanja rizikom od katastrofa.

Postojeće metode, modeli i alati za procjenu rizika sa fokusom na upravljanje vandrednim situacijama u različitim zemljama biće prilagođeni i integrisani u BORIS2 metodologiju s usklađenim i zajedničkim pristupom. To će omogućiti procjenu rizika sa zajedničkim okvirom i razumijevanjem u cilju poboljšanja prevencije transnacionalnih katastrofa i spremnosti za poboljšano upravljanje krizama koje uključuju različite države.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.