Počela IX međunarodna konferencija Građevinarstvo – nauka i praksa GNP2024




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Međunarodnu konferenciju „Građevinarstvo – nauka i praksa” GNP2024, IX zaredom, juče je u Kolašinu otvorio rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović.

Dekanica Građevinskog fakulteta prof. dr Marina Rakočević kazala je da joj je čast što Građevinski fakultet tradicionalno, već 9 godina, organizuje konferenciju koja okuplja najveće stručnjake iz oblasti građevinarstva i omogućava istraživačima, naučnicima i inženjerima razmjenu mišljenja povodom raznog spektra tema iz oblasti građevinarstva.

"Konferenciju održavamo u godini koja je 45. godišnjica razornog zemljotresa koji je pogodio Crnu Goru, iz tog razloga danas je i glavna tema fokusirana na seizmički otporne konstrukcije, a predavači su upravo iz zemalja koje su imala slična iskustva kao i Crna Gora 1979. godine", kazala je ona.

Ona je dodala da joj izuzetnu čast predstavlja što se konferencija GNP2024  održava i u godini u kojoj Univerzitet Crne Gore proslavlja jubilej - 50 godina postojanja, rada i razvoja, pod sloganom FuturUM.

"Ova konferencija je jedan od značajnijih događaja koji Univerzitet Crne Gore organizuje povodom proslave jubileja, takođe jedan u nizu događaja koji će se održati ove godine, a posvećeni su jubilarnoj godini", rekla je dekanica.

Zbornik konferencije GNP 2024 sastoji se od 157 radova, koji su doprinos 378 autora iz 22 zemlje Evrope i šire, objasnila je dekanica Rakočević. Takođe je dodala da kroz inovacije, istraživanja, diskusije i razmjenu mišljenja, Građevinski fakultet ima cilj da trasira put za dalji razvoj građevinarstva i doprinesemo sveukupnom razvoju našeg društva.

Predavanja Konferencije, organizovana kroz specijalne sesije, panel diskusije i okrugle stolove, trajaće do 9. marta.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.