Stručna ekskurzija studenata master studija u sklopu nastave na predmetu Ispitivanje konstrukcija




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studenti prve godine master studija Građevinskog fakulteta su u sklopu nastave na predmetu Ispitivanje konstrukcija 20. aprila 2024. godine posjetili lokaciju starog čeličnog  željezničkog mosta u Zelenici na pruzi uskog kolosjeka Uskopje – Herceg Novi – Zelenika. Posjetu je, u ime Građevinskog fakulteta, organizovao mr Jovan Furtula, predmetni saradnik.

Pruga širine kolosjeka 760mm, koja je puštena u saobraćaj 17. jula 1901. godine, bila je u funkciji do 1968. godine. Predmetni most je od tada u funkciji pješačkog saobraćaja. Most je dosta oštećen zbog velike blizine vode, jer se nalazi na samom ušću rijeke Zelenike u more. Paralelno sa čeličnim mostom izgrađen je armiranobetonski integralni most koji je dio Jadranske magistrale. 

Studenti su na licu mjesta vršili vizuelni pregled oba mosta, evidentirali oštećenja i vršili ispitivanje i uzorkovanje materijala nedestruktivnim i destruktivnim metodama. S obzirom da za čelični most ne postoji nikakva projektna dokumentacija vršeno je detaljno utvrđivanje geometrije i presjeka svih štapova čelične rešetke i svih veza koji su izrađeni od zakivaka. Na kraju su uz pomoć akelerometra pratili frekventni odziv armiranobetonskog mosta na normalno saobraćajno opterećenje.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.