Nova objava - 26.03.2020 13:14 Инструкције за рад из Српског језика 2




Драги студенти, 

Шаљем вам образац колоквијума, да провјежбате. Сљедећа тема је Конгруенција...

Срдачан поздрав и добро здравље. 

 

  1. Одредити функцију ријечи и конструкција у следећим реченицама:

Некако је прошле недјеље један мој добар друг из школе, неспретан и наиван, случајно рекао сусједу погрешну ријеч на погрешном мјесту. Са првим зрацима сунца дође неочекивано у наше село наш стари познаник са запуштеном брадом и косом и исприча нам једну чудну причу о његовом лутању.

 

  1. Шта је предикат и које су врсте предиката? Одредити их у следећој реченици:

Он неће, као обично, сјутра доћи на посао. Један од мојих наближих сусједа је веома добар човјек. Америка, тај контрадикторни континент,  веома је далеко. Зелена боја је ове године у моди.

 

  1. Како гласи дефиниција атрибута, апозиције, атрибутива , апозитива и атрибутско-прилошке одредбе. Навести примјере.

 

  1. Шта је то синтагма и које врсте синтагми постоје? Навести примјере.

 

  1. У наведеном тексту одредити врсту и однос простих реченица у сложеној:

 

  1. То је било његово село гдје готово нема њива, осим неколико неродних и оскудних. 2. Кад се Зоран врато кући, гости су већ били отишли па се није са њима сусрео. 3. Чежњиво је гледао сунце које је залазило иза брда као да се више неће појавити. 4. Мирис цвијећа се шири, дакле, биће лијепих дана ако је вјеровати овим прољећним знацима. 5. Ишао је куда су га ноге носиле зато није чудо што је залутао. 6. Значај интелигенције глумца за успјех на филму је велики јер се акт глумљења састоји из више различитих слојева. 7. Још од раног дјетињства силно је жељела да једног дана постане добар и успјешан љекар, мада није показивала таленат. 8. Посавјетујте нас, шта да радимо. 9. Пошаљи писмо авионом да би брже стигло до села које се налази прилично удањено од главних саобраћајница. 10. Тог јутра отишао сам да купим књигу која ми је требала јер сам спремао испит.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.