Završen drugi terenski rad projekata ISLAND kod ostrva Lastovo




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Image

Predstavnica Instituta za biologiju mora, dr Branka Pestorić učestvovala je u terenskom radu u okviru projekta Island (Uticaj talasa vezanih uz ostrvo Lastovo na primarnu produkciju) u cilju sakupljanja te kasnije obrade uzoraka iz oblasti mrežnog zooplanktona.

Projekat ISLAND (IP-2020-02-9524) je istraživački projekat podržan od strane Hrvatske zaklade za znanost koju vodi raznolika međunarodna grupa naučnika (iz Hrvatske, Italije, Njemačke, SAD-a i Crne Gore) u svrhu proučavanja fenomena ITW (eng. island trapped waves- talasa vezanih uz ostrvo).

Preliminarna obrada podataka 10-dnevnog terenskog rada gdje je uzorkovanje rađeno dva puta u toku dana (sa razmakom od 12 sati) potvrdila je hipotezu postojanja talasa vezanog uz ostrvo Lastovo te dnevne oscilacije termokline u stratifikovanim uslovima. Taj fenomen zabilježen je još samo na Havajima, u arhipelagu Bermuda te ostrvu Gotland u Baltičkom moru. Na terenu su učestvovali članovi projektnog tima sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, zatim Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, Društva istraživača mora -20 000 milja iz Zadra te Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore. Projekat ISLAND traje do maja 2025 godine a sledeći teren planiran je za septembar ove godine.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.