Kvantitativno-kvalitativna analiza čvrstog otpada na plažama u okviru IPA Interreg “Welcome” projekta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Tokom marta 2019. godine je u Institutu za biologiju mora sprovedena detaljna kategorizacija, procjena količine i vrste otpada sakupljenog na unaprijed definisanim transektima na plažama u Ulcinju, Budvi i Herceg Novom. Aktivnosti sakupljanja i kategorizacije otpada su dio IPA Interreg projekta “WELCOME” - program prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu GImageoru, koji realizuju Univerzitet Crne Gore - Institut za biologiju mora i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom. Rezultati martovskog uzorkovanja su pokazali visok stepen zagađenja plaža čvrstim otpadom. Takođe rezultati ukazuju i na nešto veću količinu otpada u odnosu na decembar 2018. godine osim kada je u pitanju Ulcinj, gdje je u poređenju sa decembrom sakupljeno i manje komada otpada čija je i ukupna težina bila manja nego u decembru 2018. godine. Podsjećamo da je veća agregacija otpada tokom zimskog i ranog proljećnog perioda rezultat rada rijeka, vjetrova i morskih struja. U Ulcinju je sakupljeno ukupno 396 komada otpada ukupne težine 15.25 kg. U Budvi je sakupljeno 256 komada otpada ukupne težine 10.78 kg, dok je u Herceg Novom sakupljeno 1353 komada otpada ukupne težine 21.85 kg. Dominantan otpad na svim transektima je bila plastika, međutim treba naglasiti da je u Ulcinju i Budvi u poređenju sa svim prethodnim uzorkovanjima bilo evidentno manje plastike. U Ulcinju je 46.96% sakupljenog otpada pripadalo plastici, u Budvi 47.82%, dok je u H. Novom 82.92% otpada pripadalo plastici. Preostali otpad na sve tri plaže se uglavnom sastojao od metala, stakla i keramike. U Ulcinju ove dvije kategorije su imale udio od 46.2%, u Budvi 37.67% i u H. Novom 9.82%.

U pogledu dominantnih kategorija otpada na prvom mjestu su bili razni plastični djelovi veličine od 2.5 cm do 50 cm sa ukupnom brojnošću od 271 komada. Na drugom mjestu su bila pakovanja od slatkiša i čipsa sa ukupnom brojnošću od 148 komada, dok su na trećem mjestu bili metalni čepovi i poklopci sa ukupnom brojnošću od 142 komada. Pored ove tri kategorije najčešće vrste čvrstog otpada na plažama tokom marta su bile: plastične čaše i poklopci, staklene flaše, plastični djelovi veći od 50 cm, građevinski materijal, štapići za uši, stiropor, slamčiće i kašičice za kafu, drvene daske, medicinski otpad, stapići od lizalica, razni gumeni djelovi, industrijska pakovanja, ekseri i šarafi, plastične kese.

Aktivnosti sakupljanja i kategorizacije otpada na plažama crnogorskog primorja će biti nastavljene nakon ljetnje turističke sezone.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.