Prvi godišnji sastanak projekta Zajednica Plavog rasta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Zajednica plavog rasta, koju predstavljaju članovi projekata „Blue Growth Community“ MED-a, partneri povezani s Plavim rastom, kao i drugi relevantni učesnici, okupili su se u Montpeljeu, u Francuskoj, u periodu od 4. do 5. februara.

Novi horizontalni projekat Plavog rasta (2019-2022), koji je naslijedio prvu fazu horizontalnog projekta InnoBlueGrowth (2017-2019), organizovao je svoju prvu godišnju skupštinu u Montpeljeu, kako bi se „zajednica Plavi rast“ sastala sa svojim novim članovima, s ciljem jačanja veza s ključnim političkim i institucionalnim zainteresovanim stranama, poput mediteranskih regija.

Projekat Plavi rast predlaže konkretne aktivnosti za jačanje prirode kapitalizacije druge faze projekata MED-a, s ciljem da se produbi širenje i prenosivost rezultata modularnih projekata koji se bave pitanjima Plavog rasta, uključujući pomorski nadzor, jedrenje, obnovljive izvore energije, akvakulturu, ribarstvo, pomorski i obalni turizam.

Projekat namjerava postići dva ključna cilja: prvo, bolji prenos tehničkih rezultata modularnih projekata u kreiranje politika i drugo, pogodovanje razvoju Plave ekonomije i preduzetništva, uglavnom za mala i srednja poduzeća.

Stoga, I godišnja skupština zajednice Plavi rast bila je prilika i za razmjenu specijalizovanih znanja o problemima plave ekonomije, razmjeni mišljanja i dobrih praksi za rješavanje zajedničkih izazova i nastavak zajedničkog rad na sprovođenju održive plave ekonomije u Mediteranu.

Ovaj dvodnevni događaj okupio je značajan broj ne samo partnera iz Plavog rasta i pridruženih partnera, već i projekata Plavog rasta MED i nekih regija iz različitih mediteranskih zemalja (Albanija, Kipar, Francuska, Grčka, Italija, Malta, Crna Gora, Portugalija i Španija).

Tokom prvog dana, učesnici i članovi Zajednice vrlo su aktivno učestvovali u raspravama koje su slijedile 5 specijalizovanih panela o održivosti, sinergiji i saradnji, usklađivanju i jačanju korištenja obalnog i pomorskog planiranja, fondovima i financijskim instrumentima te obrazovanju i podizanju svijesti o plavoj ekonomiji. Sve rasprave pokušale su dati odgovore i odražavati se na sedam ključnih preporuka o politici uključenih u „Dokument o politici“ koji su rezultat trogodišnjeg rada prethodnog projekta InnoBlueGrowth.

Neki od najzanimljivijih odgovora i razmišljanja s ovih različitih panela su sljedeći:

  • Prvo, svijest među različitim regijama MED-a o potrebi dugoročne strategije za održivu plavu ekonomiju kao važne mjere politike za regionalni razvoj (npr. Bioekonomski pristup regije Friuli Venezia Giulia u Italiji; priprema strategije za održivi turizam u Albaniji; razvoj obalne strategije u regiji Occitanie kroz različite primorske planove u Francuskoj).
  • Drugo, dobre prakse koje su prezentovali neki klasteri otkrili su dobre inicijative u vrijeme sumiranja sinergija sa svojim partnerima (npr. Internetski seminari i Plave nagrade Pomorskog klastera iz Andaluzije; podsticaj za inovacije italijanskog nacionalnog tehnološkog klastera; 1. akcelerator za raznovrsnost u plavoj ekonomiji klastera pomorskih Balearskih oostrva), ali još uvijek ima puno prostora za saradnju među klasterima MED.
  • Treće, potreba za jačim usklađivanjem zakonodavstva, pravila i postupaka i, prije svega, hitna potreba za razmjenom znanja i podataka među regijama za MED radi boljeg pomorskog i obalnog planiranja. U tom smislu, strateški projekt MED OSMoSIS ukazao je na izazov za veću interoperabilnost među regijama.
  • Četvrto, participativni pristup koji je implementirao MAESTRALE projekt - uz aktivno učešće studenata koji su postali „ambasadori“ projekta u svim posjećenim gradovima i korištenje „stripova“ za objašnjenje projekta mlađoj publici - pokazalo se kao vrlo dobra praksa za podizanje svijesti o plavoj ekonomiji među ljudima.

 

Teme koje su govornici obrađivali privukle su interes svih članova Zajednice i učesnika koji su prisustvovali.  Aktivna rasprava produbila je osjećaj učesnika da su dio zajednice „Plavi rast“.

Upravo se taj osjećaj zajednice povećao tokom drugog dana predstavljanjem Savjetodavnog odbora. Bila je to prilika u prvom redu za upoznavanje zajednice Plavi rast s novim projektima MED Plavi ras, kao i za sprovođenje interaktivne i vježbe sa svim učesnicima. Vježba će se nastaviti kroz „radne grupe“ Savjetodavnog odbora koje će izraditi metodologiju za usmjeravanje rezultata projekata plavog rasta u mediteranskoj regiji.

Budžet projekta Plavi rast je 1.470.588 € (od čega 1,2 miliiona eura sufinanciranja iz EU-a) u okviru programa transnacionalne saradnje Interreg Med.

Za više informacija kontaktirajte: medbluegrowth@gmail.com

Preuzeto sa: https://blue-growth.interreg-med.eu



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.