U Kotoru održana konferencija o zaštiti biodiverziteta Jadrana




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Međunarodna konferencija “Zaštita biodiverziteta Jadrana-eng. Adriatic Biodiversity Protection-Adribiopro2019” održana je u Kotoru, u Kulturnom centru “Nikola Đurković” od 7. do 10. aprila. U organizaciji Instituta za biologiju mora- Univerzitet Crne Gore, tokom dva dana, kroz devet sekcija predstavljeno je blizu 100 radova na teme: Očuvanje morskog biodiverziteta, Očuvanje obalnih i morskih područja, Sprječavanje onečišćenja mora, Rijetke i ugrožene vrste u Jadranskom moru, Morske strane i invazivne vrste, Uloge akvarijuma, Održivo korištenje morskih resursa, Morska biotehnologija i Očuvanje slatkovodne bioraznovrsnosti. Na svečanom otvaranju konferencije govorili su: Prorektor Univerziteta Crne Gore - Đurđica Perović, generalni direktor Ministarstva Nauke - Darko Petrušić, Janne Knutrud - predstavnica Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu kao i Rektor Moskovskog Univerziteta Vitte - Alexander Semenov. 

Predsjednik naučnog odbora, dr Aleksandar Joksimović je izjavio da je konferencija okupila eminentan broj stručnjaka iz Crne Gore i regiona i time dokazala posvećenost Instituta-Univerziteta CG da u budućem periodu još više jača i razvija nauke o moru i zaštiti njegovog živog svijeta „Značajan broj radova koji su prezentovani ovdje pokazuju jedan preokret u dijelu očuvanja Jadrana Kao organizatori, veoma smo zadovoljni. Ovim putem obećavamo da ćemo se potruditi da konferenciju organizujemo svake druge godine i na taj način učvrstimo našu poziciju i time orjentišemo Crnu Goru više ka morskom ekosistemu, ka zaštiti južnog Jadrana i Crnogorskog primorja što je negdje i obaveza poglavlja 13 i poglavlja 27 koji se tiču zaštite biodiverziteta i očuvanja jedinstvenog dragulje kojeg imamo ovdje u Crnoj Gori."- kazao je Joksimović.

Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore dodijeljena su finansijska sredstva od strane Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške za sprovođenje projekta „Centar za zaštitu biodiverziteta mora„ Boka Aquarium “(MonteAqua) u saradnji s Centrom za ribarstvo i zaštitu biološke raznovrsnosti kopnenih voda Instituta za biologiju i ekologiju Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Konferencija AdriBioPro2019 završni je projektni događaj, posvećen okupljanju svih relevantnih nacionalnih i regionalnih saradnika te osiguravanju čvršće regionalne saradnje u regiji Jadranskog mora.

U okviru teme „Rijetke i ugrožene vrste u Jadranskom moru“ posebna pažnja bila je posvećena ugroženoj i zaštićenoj vrsti školjke palsture Pinna nobilis  proučavane u okviru projekta PinnaSPOT koji je finansiran od strane Fondacije Princ Albert II iz Monaka.

Kao dio konferencije, u galeriji Kulturnog Centra „Nikola Đurković" otvorena je i izložba podvodnih fotografija pod nazivom „Skrivena ljepota mora- Hidden beauty of the Sea“ autora Ivane Orlović Kranjc i Janeza Kranjc. Svi zainteresovani izložbu mogu posjetiti do 15. aprila 2019. godine.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.