Održan četvrti online sastanak partnera TUNE UP projekta




 

Image

Dana 26.11.2020. održan je četvrti online sastanak partnera TUNE UP projekta: Promoting multilevel governance for tuning up biodiversity protection in marine areas. Unapređivanje više nivoa upravljanja u cilju usklađivanja zaštite biodiverziteta morskih područja. Sastanak je organizovan od strane partnera FAMP- Andaluzijska federacija gradova i provincija.

Predstavnici Univerziteta Crne Gore, Instituta za biologiju mora koji su prisustvovali sastanku su Dragana Drakulović i Slavica Petović.

Projekat TUNE UP se realizuje u okviru Interreg MED Programa.      

TUNE UP je multimodularni projekat koji se bavi potrebom za strateškim i kolaborativnim pristupom u upravljanju i zaštiti biodiverziteta, testiranjem i kapitalizacijom alata za upravljanje na osnovu iskustava iz ugovora o Rijeka/Močvara u okviru INTERREG projekta MED WETNET. TUNE UP je zasnovan na vertikalnoj i horizontalnoj usaglašenosti, radi postizanja koordinacije između institucija na svim uključenim nivoima, kao i na integrisanju finansiranja, resursa i planova. Zapravo će projekat osigurati veću koordinaciju među učesnicima i donosiocima odluka, ograničavajući sukobe između očuvanja i ekonomskih pitanja, te će poboljšati zaštitu biodiverziteta.

ProjImageekat je počeo u novembru 2019. godine i trajaće do juna 2022. godine.

Ciljevi projekta

  • Sveobuhvatna zaštita biodiverziteta i integralno upravljanje
  • Prevladavanje slabosti u upravljanju zaštićenim mediteranskim područjima (MPA) koje proizlaze iz preklapanja socijalnih, ekonomskih i prirodnih komponenti
  • Osigurati veću koordinaciju među učesnicima i donosiocima odluka
  • Jačanje mreže Med MPAs
  • Poboljšanje morskog i obalnog biodiverziteta
  • Smanjenje sukoba interesa između potrebe očuvanja prirode i socijalno-ekonomskih pitanja
  • Poboljšanje valorizacije prirodne baštine i zaštita struktura i usluga ekosistema

 

Na sastanku je prvo predstavljen dio vezan za finansijski dio projekta i realizaciju prvog izvještaja koji je završen i prihvaćen. Tokom sastanka partneri su predstavili aktivnosti u okviru radnih paketa koje su realizovali do ovog perioda kao i aktivnosti u narednom periodu sa naglaskom na  one koje se odnose na njihova pilot područja.

Ovo je treći po redu online sastanak partnera, dok je u januaru mjesecu održan sastanak u Arlesu, Francuska.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.