Dekan Popović i prodekan Lalošević održali predavanja na Arhitektonskom fakultetu Politehnike u Poznanju, Poljska




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Prof. dr Svetislav G. Popović, dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i prof. dr Ilija Lalošević, prodekan za nauku, tokom radne posjete Poljskoj, od 14 do 17. 10. održali su seriju predavanja iz oblasti arhitekture crnogorskih prostora, koja su bila  svojevrsna promocija crnogorske škole u ovoj zemlji.

Prof Popović je tokom radne posjete održao nekoliko predavanja na teme (1) Obilježavanja 40 godina od zemljotresa u Crnoj Gori; (2) Pregled djela poljaka Adolfa Ciborovskog; koji je kao ekspert Ujedinjenih nacija, te direktor Južnog Jadrana (1967-1968) bio zadužen za izradu planske dokumentacije Republike Crne Gore;  (3) Stara urbana cjelina prestonog grada Cetinja i Kolašina, koja je izazvala veliko interesovanje publike. Profesor Popović je zaključio svoja izlaganja predavanjem na temu (4) Sakralni objekti u Crnoj Gori. Publika je iskazala pozitivne emocije tokom predavanja kada su opisi predstavljali detalje u vezi sa Sabornim hramom Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, te Hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru.
 
Prof.dr Ilija Lalošević je svojim predavanjem u Poljskoj predstavio publici  iskustva proučavanja, zaštite i prezentacije Kotorske tvrđave, gdje je iznio i lična iskustva u procesu upisa Kotorske tvrđave na listu svjetske baštine UNESCO-a. Predavanje je sadržalo poruke i iskustva kod revitalizacija palate Bizanti u Kotoru, a predstavljena je i analiza, sistematizacija i valorizacija istorijske dokumentacije o razvoju i arhitekturi utvrđenja Kotora. Predavanje je zaključeno predstavljanjem fortifikacione arhitektura Boke Kotorske.
 
Tokom radne posjete, 15. oktobra 2019. organizovana je  izložba radova studenata Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Akademiji nauka i umjetnosti u Poznanju, Poljskoj. 
Posjećenost izložbi je bila značajna, a knjiga utisaka je zabilježila brojne pozitivne komentare, među kojima se jedan posebno izdvojio:  "Slika o Crnoj Gori koju ste nam predstavili ovom prilkom je pjesma bez riječi, a vi arhitekte, profesori i studenti ste pjesnici slike crnogorskog prostora".
 
Ova posjeta je bila inače uzvratna posjeta kolegama iz Poljske. Sredinom marta 2019. kolege iz Poljske su imali uspješnu izložbu radova studenata i profesora arhitekture iz Poljske u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore.
 
 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.