Radio drama „1938“, specijalistički rad Ive Kasalice, na RTCG




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 

Radio drama „1938“, autorke Ive Kasalice, biće emitovana na Prvom programu Radija Crne Gore u ponedjeljak (25. novembar), od 23h, u redovnom terminu za emitovanje radio-drama. Riječ je o odbranjenom specijalističkom radu na studijskom programu Produkcija - Fakultet dramskih umjetnosti, gdje je Kasalica završila i osnovne studije.

„1938“ snimana je po motivima radio drame „Rat svjetova“ Orsona Velsa, koja je 1938. godine emitovana u Sjedinjenim američkim državama, putem CBS radijske mreže, a mnogobrojni istorijski izvori svjedoče da je uvjerila američki auditorijum da stižu Marsovci. Šta bi bilo da su Marsovci sletjeli u Crnu Goru kada i u Ameriku? Kako bi taj događaj bio ispraćen u medijima? Šta bi Crnogorci preduzeli po tom pitanju? Da li bi predratno stanje u kojem su bili uticalo na njihovu reakciju, i na koji način?

Scenario za radio-dramu potpisuje Teodora Kipa, a uloge tumače Andrija Rašović, Danilo Malović, Miloš Milačić, Milica Mušikić, Andrija Radović, Vuk Draganić, Nikola Tomić, Milo Vučinić, Matija Jovanović, Tamara Pavićević, Milorad Milatović, Zorana Tošić, Nikola Nikolić, Ivana Kadić, Blažo Marković, Filip Šipčić, David Todorović, Lazar Šipčić, Luka Pejović i Aleksa Đurović.

Projekat je realizovan u saradnji RTCG i FDU, a mentor je bio doc. dr Vuk Vuković.

Podsjećanja radi, Kasalicin završni rad „The Art of Science“ iz predmeta Radio produkcija prikazan je u galeriji „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju, kao i na izložbi u KASK-u u sklopu EPS 2019 konferencije u Gentu (Belgija), koja je održana od 10-17. jula ove godine.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.