Jelena Mišeljić sa FDU Cetinje u žiriju 11. Underhill festivala




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Jedanaesti UnderhillFest - Međunarodni festival dugometražnog dokumentarnog filma, svečano je otvoren 16. juna na terenu KK Budućnost u Njegoševom parku u Podgorici kada je prikazan sjevernomakedonski kandidat za Oskara - “Zemlja meda”, u režiji Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova.

O nagradama Maslačak za najbolji dokumentarni film odlučivaće Jelena Mišeljić, producentkinja i saradnica u nastavi na Fakultetu dramskih umjetnosti, Ivan Marinović, reditelj i Gojko Berkuljan, reditelj, te bivši student FDU-a Cetinje. 

Otvarajući 11. Underhill fest, Jelena Mišeljić je kazala: “Akteri smo jednog globalnog talasa promjena, nakon kojeg će malo toga ostati isto, pa i sama kinematogafija. Stoga, baš u vremenu dubokih društvenih kriza, jako je važno podržati ovakve inicijative, održavati filmske festivale, a posebno njegovati dokumentarizam”, dodajući da u kontekstu umjetničkog aktivizma, s razlogom dokumentarni film ima posebno mjesto, “kao snimljeno, zabilježeno, svjedočenje raznih promjena, te istovremeno i refleksija ideja o intelektualnoj borbi i društvenoj kritici”.

Mr Jelena Mišeljić (1987) je producentkinja iz Herceg Novog. Diplomirala i magistrirala na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje, gdje radi kao saradnica u nastavi na predmetu Filmska produkcija i Istorija filma. Producirala kratke filmove Zakloni (red: Ivan Salatić, 2014; Specijalna nagrada žirija Sarajevo Film Festivala) i Biserna obala (red: Dušan Kasalica, 2015; Srce Sarajeva za najbolji kratki film Sarajevo Film Festivala). Izvršni je producent dugometražnog igranog filma Ispod mosta, među stijenama (red: Pavle Simonović, 2016). Radila je u oblastima video produkcije, menadžmenta projekata iz kulture, te u menadžmentu festivala (Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival; Internacionalni televizijski festival Bar; Kotorski festival pozorišta za djecu).Alumni je Sarajevo Talents i Berlinale Talents programa. Clanica je mreze EWA. Od 2018-e godine, članica je Evropske filmske akademije (EFA).

Tokom osam festivalskih dana, od 16. do 23. juna biće prikazano 19 filmova u tri selekcije (takmičarskoj međunarodnoj i regionalnoj, i vantakmičarskoj) i posebnom programu U fokusu koji se već pet godina organizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava.

Foto: Underhill Fest



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.