Godišnje priznanje Univerziteta Crne Gore docentkinji Građevinskog fakulteta Mariji Jevrić




Godišnje priznanje Univerziteta Crne Gore docentkinji Građevinskog fakulteta Mariji Jevrić

Priznanje za naučnoistraživački rad i doprinos međunarodnom pozicioniranju Univerziteta Crne Gore (UCG), pogotovo u domenu razvoja građene sredine u uslovima klimatskih promjena, dodijeljeno je docentu Građevinskog fakulteta UCG dr Mariji Jevrić. Priznanje joj je uručio rektor UCG prof. dr Vladimir Božović, na svečanoj sjednici Senata UCG, a na predlog Vijeća fakulteta.

Rezultat naučne aktivnosti Marije Jevrić na međunarodnom planu u 2022. godini je i nedavno dobijeni međunarodni Erasmus+ projekat izgradnje kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja - SmartWB, u kojem je Građevinski fakultet koordinatorska institucija. Cilj ovog projekta je inoviranje visokoškolske nastave u u zemljama Zapadnog Balkana, u smislu uvođenja novih pristupa urbanom razvoju i građenju, kao i novih tehnoloških rješenja, koji će gradove učiniti otpornijim na posledice klimatskih promjena.  

Pored ovog zapaženog doprinosa, Jevrić je tokom 2022. godine publikovala rad u časopisu Journal of Building Engineering Q1 kategorije u međunarodnoj citatnoj bazi SCI/SCIE liste  koji se nalazi u prvih 25% međunarodnih časopisa, po uticajnosti. Tema ovog rada je  „Višeaspektni pristup energetskoj rekonstrukciji u uslovima globalnog zagrijevanja na primjeru višespratne zgrade u Crnoj Gori“ (A multi-aspect approach to energy retrofitting under global warming: A case of a multi-apartment building in Montenegro).

Vijeće Građevinskog fakulteta predložilo je Jevrić za ovu nagradu i zbog njenog doprinosa u uspostavljanju  bilateralne  saradnje  sa Univerzitetom u Ljubljani, odnsono sa Fakultetom za građevinarstvo i geodeziju, kroz projekat Omotači zgrada – odgovor na nove klimatske uslove: „Povećanje energetskih performansi zgrada pod trenutnim i prognoziranim klimatskim uslovima u Podgorici“ (Climate Responsive Building Envelopes: Increasing Buildings Performance under Current and Future Projected Climate of Podgorica). Nastavak uspješne saradnje dva fakulteta biće omogućen kroz novi projekat bilateralne saradnje Crne Gore i Slovenije pod nazivom „Kapacitet građene sredine u Crnoj Gori da se odupre povećanom riziku od pregrijavanja usled klimatskih promjena“ (The capacity of Montenegrin built environment to resist climate-change-induced overheating), čiji je rukovodilac Marija Jevrić.

Jevrić je aktivni učesnik i nacionalni predstavnik u COST akciji CA19126 - Positive Energy Districts European Network.

U svom predlogu za ovogodišnje priznanje, Vijeće Građevinskog fakulteta posebno navodi angažman Marije Jevrić kao podsticaj za druge mlade istraživače za budući naučnoistraživački rad i doprinos međunarodnom pozicioniranju Fakulteta, odnosno Univerziteta Crne Gore.  

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.