Konkretizovana saradnja Elektrotehničkog fakulteta i Regionalnog vodovoda




Konkretizovana saradnja Elektrotehničkog fakulteta i Regionalnog vodovoda

Zahvaljujući zalaganju rektorke Univerziteta Crne Gore (UCG) g-đe Radmile Vojvodić i direktora JP ,,Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ (JP) g-dina Gorana Jevrića, između UCG i JP je u poslednjem kvartalu 2016. godine sklopljen Memorandum o saradnji, kada su, nakon uspješno sprovedenog konkursa, najbolji studenti tehničkih fakulteta Crne Gore dobili jednogodišnje stipendije od strane JP-a.

Memorandum pretpostavlja i saradnju na drugim pitanjima koji su od interesa po obje institucije, pa su tako tokom 2016. godine i početkom 2017. godine predstavnici JP održali niz sastanaka sa Rektoratom UCG na kojima su definisani modeli buduće saradnje koji između obuhvataju: saradnju sa univerzitetskim jedinicama UCG pri izradi magistarskih i doktorskih radova, saradnju po pitanju pružanja konsultantskih usluga ekspertskih kadrova UCG JP-u, predlog da JP bude nastavno-naučna baza za tehničke fakultete od naredne školske godine, saradnju po pitanju edukacije kadrova JP-a i studenata i osoblja UCG u međusobnoj razmjeni znanja i iskustava uz podršku Centa izvrsnosti, saradnju na pripremi dokumentacije za povlačenje sredstava iz EU fondova za projekte koji bi bili zajednička aktivnost UCG i JP-a uz podršku Centra izvrsnosti, razvoj ljudskih resursa JP-a i kadrovsko jačanje uz podršku Karijernog centra i dr.

Konkretne aktivnosti  u vezi sa pomenutim vidovima saradnje su u toku, pa je tako dana 3. jula 2017. godine,na postrojenju za proizvodnju vode u okviru vodoizvorišta Bolje sestre kojim upravlja JP,održan prvi operativnisastanak kome su prisustvovali dekan Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici g.Zoran Veljović sa svojim saradnicima, profesorima i doktorima elektrotehničkih nauka i predstavnicima JP-a koje su činili tehnički direktor JP g.Ivan Špadijer, vodeći inženjer proizvodnje g-đa Marijana Zenović i rukovodilac laboratorije za ispitivanje kvaliteta vode g-đa Danijela Kosić-Žujović.

Na sastanku su dogovorene konkretne aktivnosti koje će biti realizovane u narednom periodu, a prije svega se ističe učešće JP u okviru BIO-ICT Centra izvrsnosti, a koje se odnose na praćenje parametara kvaliteta vode unutar regionalnog vodovodnog sistema kao i parametara podzemnih voda u užoj zoni sanitarne zaštite izvorišta za regionalno vodosnabdijevanje.

Takođe, JP će u saradnji sa ETF raditi na podizanju stepena enefgetske efikasnosti sistema kroz optimozaciju postojećih resursa, ali i uvođenje novih tehnologija poput ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije. Dogovorena je i saradnja po pitanu valorizacijeoptičke infrastrukture koju posjeduje JP, s obzirom da je to od značaja za funkcionisanje ne samo regionalnog vodovodnog sistema već i drugih preduzeća u Crnoj Gori koja se na neki način bave prenosom električnog signala.

Prema riječima dekana Veljovića identifikovana su četiri projekta u okviru kojih se može ostvariti saradnja i to projekat koji se realizuje uz podršku Centra izvrsnosti u bioinformatici (BIO-ICT) koji ima za cilj zaštitu voda i praćenje kvaliteta voda, a u koji su pored ETF-a uključeni i Biotehnički fakultet, Institut za javno zdravlje, Institut za biologiju mora i dr.

Zatim, projekat efikasnijeg korišćenja električne energije koji podrazumijeva analizu postojećeg stanja i prijedlog rješenja za efikasnije korišćenje električne energije uz sagledavanje mogućnosti eksploatacije solarne energije. Slijedeći potencijalni projekat tiče se analiza stanja informacionog sistema i davanje smjernica za njegovo poboljšanje bilo da se radi samo o informacionom sistemu Regionalnog vodovoda, bilo o jedinstvenom informacionom sistemu koji bi uvezivao informacione sisteme svih lokalnih vodovodnih preduzeća i Regionalnog vodovoda u jednu cjelinu i posljednji, četvrti projekat, odnosi se na rezervno komunikaciono povezivanje pojedinih lokacija Regionalnog vodovoda u jedinstven sistem.

Marijana Zenović, vodeći inžinjer proizvodnje u JP-u je ukazala da će saradnja između ETF i ovog  preduzeća započeti realizacijom projekta praćenja kvaliteta vode koji će se odvijati u dva nivoa i to: praćenje kvaliteta vode unutar regionalnog vodovodnog sistema  i praćenje uticaja podzemnih voda na kvalitet vode izvorišta Bolje sestre.

Ovaj projekat omogućava online monitoring kvaliteta vode putem sondi i u svakom trenutku će pružiti uvid u eventualne promjene kvaliteta vode što otvara prostor za blagovremeno reagovanje kako bi se preduprijedili svi mogući rizici, a sa  rruge strane predstavlja značajnu bazu podataka koja može biti korisna ne samo JP-u već i ostalim institucijama koje se bave praćenjem i analizom parametara životne sredine.

Saradnja sa Univerzitetom nije ograničena samo na saradnju sa Elektrotehničkim fakultetom, već će obuhvatati i ostale tehničke fakultete, a u budućnosti i fakultete koje nisu isključivo tehničke profilacije. 

JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ će saglasno Memorandumu o saradnji i dalje pružati podršku u sticanju praktičnih znanja budućih inženjera i postdiplomaca kao što će i u narednom periodu nastaviti sa praksom obezbjeđenja stipendija najboljim studentima Univerziteta Crne Gore, a što se nakon ovog sastanka i javno publikuje.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.