Prva BIO-ICT-EESTEC međunarodna radionica „Multidisciplinarne inovacije u bioinformatici”




Prva BIO-ICT-EESTEC međunarodna radionica „Multidisciplinarne inovacije u bioinformatici”

Prva BIO-ICT-EESTEC međunarodna radionica „Multidisciplinarne inovacije u bioinformatici”, od 2. do 9. jula u Podgorici i Kotoru, uspješno je završena.

Dvanaest učesnika, iz 8 različitih evropskih zemalja, imali su priliku da prisustvuju predavanjima iz oblasti bioinformatike, kao i prezentacijama istraživanja i inovacija postignutih u BIO-ICT Centru u Crnoj Gori. Upoznali su se sa najnovijim dostignućima ICT tehnologija u oblasti poljoprivrede, biologije mora, ekološkog monitoringa od strane BIO-ICT istraživača. Profesorica Vesna Popović-Bugarin, zamjenik naučnog direktora BIO-ICT Centra, održala je prezentaciju „Generisanje tematskih pedoloških mapa korištenjem rudarenja podataka i interpolacija”. Mladi istraživači iz BIO-ICT-a imali su niz prezentacija: Nikola Bulatović - SEMaR – pametna bova, Božidar Škrbić - LiveGate - Nova IoT-a riješenja, Slavica Tomović - Softverski definisane senzorske mreže i Slađana Gvozdenović - Ekološki monitoring.

Polaznici radionice su imali priliku da učestvuju u praktičnoj radionici gdje su proširili svoja znanja i vještine, uz mentorstvo mladih  BIO-ICT istraživača,  u oblasti  programiranja mikrokontrolera (arduino), radu sa bazama i programiranju WEB aplikacija.

EESTEC (Electrical Engineering Students' European Association)  LC Podgorica je nevladina, neprofitabilna studentska organizacija. Zvanično je primljen u punopravno članstvo EESTEC-a na kongresu u Delftu 2000. godine. Ukupno broji 120 članova od čega je preko 40 aktivnih. Cilj je unapređenje komunikacije i saradnje između studenata i fakulteta, povezivanje studenata sa privrednim subjektima, stručno usavršavanje i upoznavanje sa praktičnim izazovima inžinjerskog poslovanja, upoznavanje drugih kultura, naroda, razvijanje međunarodnih kontakata kao i unapređenje studentkog organizovanja i života uopšte.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.