Prisustvo modrulja u našim vodama najčešće tokom proljeća




Prisustvo modrulja u našim vodama najčešće tokom proljeća

Ulovi i viđenja modrulja iz proteklih godina, pokazuju nam da se on u našim vodama najčešće srijeće tokom proljeća. Iako se kao najzastupljenija pelagična ajkula Jadrana viđa tokom cijele godine, gotovo se polovina jedinki zabilježi samo u maju.

Razlog tome vjerovatno jesu reproduktivne aktivnosti jedinki modrulja, kod kojih se u ovo doba godine dešava parenje i donošenje mladih na svijet. Ženka modrulja nosi mlade od 9-12 mjeseci, a oni su na rođenju dugi od 35-50 cm. Tek rođene jedinke se gotovo svakog proljeća i ljeta zabilježe i duž crnogorske obale. Modrulj je uobičajen i stalan stanovnik Jadrana, kao i većine svjetskih mora. Međutim, iako je najčešća pelagična ajkula svijeta, njegov napad na čovjeka je izuzetno rijedak u šta se možete i sami uvjeriti na linku sajta www.floridamuseum.ufl.edu   (odabirom filtera na blue shark ).

Sakupljanjem jednostavnih podataka kakvi su oni o periodu ulova, broju i veličini jedinki, može se doći do korisnih informacija, kako za očuvanje određene vrste, tako i za ribarstvo. Ulovi većine ajkula i raža nisu značajni sa ekonomskog gledišta, već često imaju i neželjene efekte. Tako u ribolovu plutajućim parangalima, modrulji i pelagične raže prouzrokuju štetu ribaru oštećenjem ribolovnog alata i uništavanjem mamaca namijenjenih ciljanim tunama i sabljarkama.

Image

S obzirom da gotovo nemaju ekonomsku vrijednost, već naprotiv, težimo tome da se njihov neželjeni ulov smanji koliko je to moguće. Tako utvrđivanjem kada i/ili gdje je modrulj brojan, možemo pružiti informacije za promjenu ribolovnog područja ili kratkotrajni prelazak na drugačiji tip ribolova, te tako umanjiti neželjena oštećenja parangala i broj ulovljenih modrulja.

Modrulj, kao i veliki broj drugih ajkula, spada u ugrožene vrste, čije je puštanje usluga moru. Trenutno se ne nalazi na listi vrsta zabranjenih za izlov, a one vrste ajkula i raža za koje je to propisano, nabrojane su u Naredbi o lovostaju uzrasnih klasa riba i drugih morskih organizama iz 2015. godine. Slučajne ulove zaštićenih vrsta treba upisati u dnevnik ulova, a ukoliko je jedinka živa, mora se vratiti nazad u more. 

Zašto nam je potrebna fotografija ajkule/raže? Zato što se u ove stanovnike Jadrana ubrajaju i vrste koje su međusobno veoma sličnog izgleda. U nekim slučajevima, tačna identifikacija vrste može biti teška čak i uz fotografiju. Zato nam #pošaljiajkulu

Kako izgleda mali modrulj i kako treba postupiti kada ga ulovite možete vidjeti na linku snimka 

Ukoliko ulovite/vidite modrulja ili bilo koju drugu ajkulu ili ražu, možete nam dostaviti fotografiju putem FB stranice Instituta ili postaviti u našu FB grupu posvećenu ovoj grupi riba.

Zahvaljujemo na slici Beli Alivodić.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.