Inicijativa SKILLS ujedinjuje Partnere u Kotoru za jačanje kompetencija plavog rasta na južnom Jadranu
Image

Institut za biologiju mora u Kotoru biće domaćin 16. i 17. maja ključnog uvodnog sastanka inicijative Interreg SKILLS. Ovo okupljanje projektnih partnera predstavlja značajnu prekretnicu u nastojanju da se unaprijede kvalifikovane kompetencije i vještine na tržištu rada, posebno u sektoru plave ekonomije Južnog Jadrana.

Region Južnog Jadrana suočava se s izazovima koji proizlaze iz iseljavanja i demografskih promjena, zajedno s nedostatkom kvalifikovanih radnika. Ovo je pitanje pogoršano unutar sektora plave ekonomije, koji je sve vitalniji za ekonomsko okruženje regiona. Projekat Interreg SKILLS ima cilj da odgovori na ove izazove poboljšanjem dostupnosti kvalifikovanih kompetencija i vještina na tržištu rada, čime se podstiče razvoj ključnih ekonomskih sektora na Južnom Jadranu.

Podsticanjem dijaloga među zainteresovanim stranama i sprovođenjem ciljanih inicijativa za izgradnju kapaciteta, projekt teži da uspostavi prekogranično razumijevanje i prioritete. Kroz saradnju s partnerima širom Italije, Albanije i Crne Gore, inicijativa će postaviti temelje za zajedničke obrazovne puteve i sheme obuke na radnom mjestu prilagođene potrebama plave ekonomije.

Zašto je važno. Interreg SKILLS inicijativa ključna je za osiguranje konkurentnosti i održivosti plave ekonomije Južnog Jadrana. Rješavanjem nedostatka vještina i neusklađenosti, projekt ima za cilj da oslobodi puni ekonomski potencijal regiona uz promovisanje uključivog rasta.

Kako radi. Projekat će analizirati trenutne nedostatke vještina i potrebe tržišta kroz direktnu saradnju s malim i srednjim preduzećima i zainteresovanim stranama. Koristeći participativni pristup, projekat će razviti puteve obuke i obrazovne sheme usklađene sa sektorima plave ekonomije u nastajanju. Nadalje, aktivnosti izgradnje kapaciteta podržaće mala i srednja preduzeća u prevladavanju nedostataka vještina u procesima zapošljavanja.

Put naprijed. S fokusom na sektore plave ekonomije u nastajanju kao što su plave tehnologije i plavi turizam, inicijativa Interreg SKILLS spremna je da podstakne inovacije i rast na Južnom Jadranu. Podsticanjem saradnje i inovacija, cilj projekta je da stvori nove mogućnosti za održivi ekonomski razvoj u regionu.Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.