Morska kornjača Glorija nakon oporavka vraćena u more




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Glavata morska kornjača koja je dobila ime Glorija, nakon sedmomjesečnog oporavka u Institutu za biologiju mora i Akvarijumu Boka vraćena je u njeno prirodno okruženje na Svjetski dan kornjača 23. maja. 

Glorija je stigla na oporavak u oktobru 2023. godine sa ubodnom ranom na glavi, ali i vazdušnim džepom koji joj je onemogućavao da zaroni. Tako iscrpljena i bez snage, nošena morskim strujama i talasima dospjela je na plažu Plavi horizonti.

U njenom oporavku značajno je pomogao gdin Marko Petričević, dr vet. med. iz Kotora, kao i savjeti i uputstva koji su stizali iz Akvarijuma Pula i Akvarijuma Piran. Oporavak je bio dug, ali vrlo uspješan. Rana se oporavljala sporo, ali napredak je bio vidljiv svakim danom. 

Glorija je samo jedna od mnogih jedinki kojima je nekada možda trebala ili će trebati pomoć. Crna Gora je za njih tranzitna zemlja; one se najčešće hrane u sjevernom Jadranu, polažu jaja na jugu, i nezaobilazni su prolaznici kroz crnogorske vode. Na njihovom putu su mnogi, i sve veći izazovi. Sve veći broj plovila u Jadranu predstavlja potencijalnu prijetnju kornjačama jer dišu na pluća i često izlaze na površinu da uzmu vazduh. Zatim, razni ribarski alati, poput parangala, koji često uzrokuju povrede kornjača, prirodne nepogode, jaki vjetrovi koji mogu naglo rashladiti površinski sloj mora i pothladiti jedinke, te ih onemogućiti da plivaju, a najviše zabrinjavaju namjerne povrede, poput ubodnih rana kakvu je imala Glorija.

Veliki su izazovi pred institucijama, državom, i svakim pojedincem u zaštiti ovih divnih morskih stvorenja, koja već imaju status zaštićene vrste po svim zakonima i konvencijama. Zato je današnji čin vraćanja Glorije u more simbol našeg zajedničkog truda i posvećenosti očuvanju morskog ekosistema. Neka Glorijino putovanje bude podsjetnik na važnost zaštite prirode i svih njenih stanovnika.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.